U Sloveniji od ponedjeljka masovno vakcinisanje protiv COVID-a 19

Optimističke poruke da se bliži kraj trećeg vala epidemije uputio je u četvrtak i ministar zdravstva Janez Poklukar.

Broj vakcinisanih s barem jednom dozom vakcine trenutno iznosi 449.475, odnosno 21,4 posto ukupne populacije (EPA)
Broj vakcinisanih s barem jednom dozom vakcine trenutno iznosi 449.475, odnosno 21,4 posto ukupne populacije (EPA)

Od ponedjeljka će u Sloveniji početi masovno vakcinisanje raspoloživim vakcinama protiv COVID-a 19, što omogućavaju veće količine isporučenih vakcina i uvođenje centralizirane platforme za prijavu na vakcinisanje i evidenciju vakcinisanih, najavio je u četvtrtak slovenski premijer Janez Janša, javlja Hina.

“Od ponedjeljka kreće vakcinisanje svih od 18. do 50. godine starosti, a do proljeća ćemo osigurati dovoljno vakcina i za sve ostale”, naveo je Janša u objavi na Twitteru, dodavši da će u Sloveniji u maju na raspolaganju biti više od 450 hiljada doza cvakcina, a nakon toga i veće količine.
“Budimo odgovorni prema sebi i drugima, vakcinišimo se i izdržimo još nekoliko sedmica – čeka nas normalno ljeto”, poručio je građanima Janša.

Optimističke poruke da se bliži kraj trećeg vala epidemije uputio je u četvrtak i ministar zdravstva Janez Poklukar, predstavljajući  jedinstvenu nacionalnu platformu, aplikaciju koja će omogućiti bolje vođenje procesa vakcinacije i na koju će se građani moći i sami prijavljivati.

Smanjivanje broja novih infekcija

Što se tiče trenutnog epidemiološkog stanja, on je kazao da je do “zelene” faze, kad će većina restrikcija biti ukinuta, preostalo još nekoliko sedmica.

“Primjećujemo sporo, ali relativno konstantno smanjivanje broja novih infekcija. Sada se nalazimo na platou trećeg vala i do zelene faze nedostaje još nekoliko tjedana”, kazao je Poklukar, ali naglasio i potrebu pridržavanje mjera, strpljivost te što veći odaziv na vacinisanje.

Optimističan je podatak da je reprodukcijski broj prijenosa virusa između 0,95 i jedan, no bolnice su još uvijek relativno pune covid pacijentima iako je zadnjih dana primjetan mali pad, kazao je Poklukar, dodavši kako je broj hospitaliziranih danas, iako visok, ipak za stotinu manji nego na vrhu trećeg vala.

Nova aplikacija, čija je primjena počela u eksperimentalnoj fazi, skratit će za četiri puta administrativno vrijeme potrebno za vakcinisanje, a građani će se na nju moći i samo prijavljivati. Od sada će, navode odgovorni, postupak vođenja  vakcinisanja biti na nacionalnoj razini potpuno digitaliziran. Podaci iz dosadašnjih aplikacija o prijavama na vakcinisanje bit će uneseni i u novu aplikaciju, tako da oni koji su se već prijavili za vakcinisanje svojim obiteljskim liječnicima ili na druge načine neće morati raditi novu prijavu.

Potvrđena nova 774 slučaja

Broj vakcinisanih s barem jednom dozom vakcine trenutno iznosi 449.475, odnosno 21,4 posto ukupne populacije.

Prema podacima vlade, u Sloveniji su u zadnja 24 sata, s 4228 PCR testova, potvrđena su 774  slučaja zaraze korona virusom, što je 18,3 posto od ukupno testiranih, a od posljedica COVID-a 19 umrlo je još troje oboljelih.

U bolnicama je trenutno 560 covid pacijenata, od čega njih 140  na intenzivnim odjelima, a broj hospitaliziranih na dnevnoj je bazi smanjen za  4,1 posto.

Broj umrlih od početka epidemije povećao se na ukupno 4279.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO