Rio de Janeiro: Najmanje 25 poginulih u policijskoj operaciji

Među žrtvama su 24 ‘sumnjivca’ i jedan policajac, nekoliko policajaca i civila je ranjeno.

Do pucnjave je došlo tokom policijske operacije u faveli u gradskom okrugu Jacarezinho (AP)
Do pucnjave je došlo tokom policijske operacije u faveli u gradskom okrugu Jacarezinho (AP)

Najmanje 25 osoba, uključujući jednog policajca, ubijeno je u četvrtak u pucnjavi u Rio de Janeiru, prenose lokalni mediji na koje se poziva agencija Hina.

Do pucnjave je došlo tokom policijske operacije u faveli u gradskom okrugu Jacarezinho.

Policija je operaciju pokrenula nakon izvještaja da krijumčari droge regrutiraju djecu za svoju bandu. U pucnjavi je stradalo i dvoje putnika podzemne željeznice, no oni su preživjeli.

Kako piše brazilski O Globo, tokom akcije je ubijen policajac Andre Farias pogotkom u glavu, te kako su preostala 24 ubijena „osumnjičeni“, ali bez većih detalja o njihovom identitetu, pripadnosti bandi…

Isti medij navodi kako je jedan civil ranjen u stopalo u obližnjoj zgradi, kao i dva policajca koja su učestvovala u akciji

Rio pod kontrolom kriminala

Lokalni mediji pišu kako se banda koja je u pitanju bavi krijumčarenjem droge, krađama, ubistvima i otmicama.

Za današnju akciju navode kako je paralizirala cijelo susjedstvo, pa jedna trudnica nije mogla otići na porod carskim rezom, dok jedna mladenka nije mogla otići na vlastito vjenčanje.

Rio de Janeiro je jedna od brazilskih regija s najviše nasilja, a veliki dijelovi su pod kontrolom kriminalaca, dodaju agencije.

Za nasilne metode prema civilnom stanovništvu tokom operacija u velikim gradovima u Brazilu su optužene i snage sigurnosti.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO