Pčele otkrivaju uzorke zaražene korona virusom

Tehniku kojom insekti njuhom pronalaze spojeve je još devedesetih godina američko Ministarstvo odbrane koristilo za pronalazak eksploziva i toksina.

Ovo postignuće bi moglo skratiti dobijanje rezultata testiranja na korona virus na nekoliko sekundi (EPA)

Danski naučnici naučili su pčele, koje imaju dobar njuh, da otkrivaju uzorke zaražene COVID-19, a to bi postignuće moglo skratiti dobijanje rezultata testiranja na korona virus na nekoliko sekundi.

Kako bi istrenirali pčele, naučnici u bioveterinarskom istraživačkom laboratoriju na Univerzitetu Wageningen nagrađivali su te insekte zaslađenom vodom nakon što bi im pokazali uzorke zaražene korona virusom.

Kada bi im pokazali nezaražene uzorke, pčele ne bi dobile ništa, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Voditelj projekta Wim van der Poel, profesor virologije koji je bio dio projekta, rekao je kako su uzete “normalne medonosne pčele” koje bi, kada su se navikle na takav sistem, isplazile jezik da bi dobile nagradu, što je postao pokazatelj da je uzorak zaražen.

Jeftina metoda

Dobijanje rezultata nakon testiranja na COVID-19 traje satima, a pčele zaražene uzorke otkriju odmah.

Ta je metoda i jeftina, pa može koristiti državama gdje su testovi rijetki.

No, Dirk de Graaf, profesor koji proučava pčele i druge insekte na Univerzitetu u Ghentu u Belgiji, smatra kako ta tehnika neće u bliskoj budućnosti zamijeniti konvencionalne oblike testiranja na COVID-19.

“To je dobra ideja, no ja bih radije provodio testove klasičnim dijagnostičkim alatima umjesto medonosnim pčelama. Veliki sam obožavatelj pčela, no radije bih ih koristio za druge svrhe nego za otkrivanje COVID-19”, rekao je.

Tehnika korištena devedesetih

Tehniku kojom insekti njuhom pronalaze spojeve je još devedesetih godina prošlog stoljeća američko Ministarstvo odbrane koristilo za pronalazak eksploziva i toksina, napomenuo je De Graaf.

Moljci, pčele i ose korištene su “za sigurnosne svrhe, kako bi otkrivali eksplozive, ali i za medicinsku dijagnostiku”.

Za metodu iz Wageningena se za sada premalo zna da bi se govorilo o njenoj efikasnosti, smatra profesor iz Belgije, iako podržava opciju da pčele daju indiciju o zarazi kad PCR testovi nisu dostupni.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO