Moderna: Treća doza jača imuni odgovor i na varijante korona virusa

Moderna također proučava vakcinaciju koja kombinira sadašnju i novu vakcinu.

Američka biotehnološka tvrtka Moderna objavila je u aprilu da je učinkovitost njene vakcine protiv korona virusa na razini od 90 posto (EPA)

Tvrtka Moderna Inc. objavila je da prvi podaci istraživanja na ljudima pokazuju da treća doza sadašnjeg ili eksperimentalnog novog kandidata za vakcinu osnažuje imuni odgovor na brazilsku i južnoafričku varijantu korona virusa.

Docjepljivanje trećom dozom, koje je dano dobrovoljcima ranije vakcinisanim Modernom u dvije doze, pojačalo je odgovor antitijela i na izvornu verziju korona virusa koja izaziva COVID-19, objavila je Moderna.

Prvi podaci rezultat su testiranja na 40 dobrovoljaca sadašnje Modernine vakcine, kao i verzije vakcine koje tvrtka razvija kao odgovor na novu južnoafričku varijantu korona virusa pod nazivom mRNA-1273.351.

Moderna također proučava vakcinaciju koja kombinira sadašnju i novu vakcinu.

Radi se na razvoju dvije modificirane vakcine

Američka biotehnološka tvrtka Moderna objavila je u aprilu da je učinkovitost njene vakcine protiv korona virusa na razini od 90 posto protiv svih oblika korona virusne bolesti i 95 posto učinkovita protiv teških oblika te bolesti te da vakcina pruža snažnu zaštitu protiv bolesti šest mjeseci nakon druge doze vakcine.

Ti rezultati proizlazili su iz treće faze kliničkog ispitivanja kojim je obuhvaćeno više od 30 000 ljudi diljem Sjedinjenih Država, a  podatak o učinkovitosti predstavlja blagi pad u odnosu na raniji podatak od 94,1 posto objavljen u časopisu New England Journal of Medicine u decembru.

Novi broj temeljio se na 900 analiziranih covid slučajeva iz studije do 9. aprila, dok se prethodni temeljio na 185 slučajeva.

Moderna radi na dvije modificirane vakcine specifične za novu varijantu korona virusa i objavila je u aprilu da su studije na miševima pokazale da su te vakcine izazvale povećani imuni odgovor.

Vakcina Moderne odobrena je u više od 40 zemalja.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO