Maas: Njemačka za konstruktivan dijalog EU – Turska

Ministar vanjskih poslova Njemačke je nakon sastanka s turskim kolegom poručio da je Turska važan saveznik u NATO-u.

Heiko Maas je pohvalio dijalog između Turske i Grčke u kontekstu napetosti u istočnom Mediteranu (EPA)
Heiko Maas je pohvalio dijalog između Turske i Grčke u kontekstu napetosti u istočnom Mediteranu (EPA)

Ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas izjavio je u četvrtak u Berlinu kako se njegova zemlja uvijek zalagala za konstruktivan dijalog u odnosima Turske s Evropskom unijom.

“Njemačka je uvijek zauzimala stav da su nam potrebni dijalog, konstruktivan odnos i da zaključke moramo donositi korak po korak”, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom u Berlinu.

“Izuzetno smo sretni što smo trenutno u vrlo konstruktivnom razdoblju”, dodao je njemački šef diplomatije, prenosi Anadolija.

Na pitanje o tome kakav doprinos Njemačke može biti u procesu pridruživanja Turske Uniji, odgovorio je kako tome najviše može pridonijeti Ankara.

Samo dijalog može donijeti rješenje

“Znamo da se ovdje radi o dijalogu, to smo jasno kazali i tokom našeg predsjedavanja EU-om. Prošla je godina bila teška u smislu odnosa između EU-a i Turske. Čini se da će ova godina biti puno bolja.”

Podvukao je kako je Turska važan saveznik u NATO-u.

“Njemačka je to uvijek isticala i to će biti od velike važnosti u budućnosti. Također, dobro sarađujemo kao NATO saveznici. To se sada pokazuje u Afganistanu”, poručio je Maas.

Pohvalio je dijalog između Turske i Grčke u kontekstu napetosti u istočnom Mediteranu.

“Samo dijalog može donijeti sigurno rješenje. Prije svega, mora se uspostaviti međusobno povjerenje. Dijalog je bitan za rješenje. Željeli bismo ohrabriti Tursku i naše partnere iz EU-a, Grčku i Kipar, da krenu naprijed”, rekao je Maas.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO