Kina osudila izjavu u kojoj je G7 naziva nasilnikom

Ministri vanjskih poslova G7 u saopćenju nakon sastanka u Londonu ističu da je Kina odgovorna za kršenje ljudskih prava i za korištenje svog ekonomskog utjecaja za maltretiranje drugih.

Kina je također pojačala vojne aktivnosti u blizini Tajvana posljednjih mjeseci (EPA)

Kina je u četvrtak osudila zajedničku izjavu ministara vanjskih poslova skupine G7 u kojoj su izrazili potporu Tajvanu na koji Kina polaže pravo i Peking nazvali nasilnikom, rekavši da je to grubo miješanje u kineske unutrašnje stvari, prenosi Hina.

Ministri vanjskih poslova G7 u saopćenju nakon sastanka u Londonu ističu da je Kina odgovorna za kršenje ljudskih prava i za korištenje svog ekonomskog utjecaja za maltretiranje drugih.

U neobičnom koraku, G7 je također rekao da podržava tajvansko sudjelovanje na forumima Svjetske zdravstvene organizacije i Svjetske zdravstvene skupštine – i izrazio zabrinutost zbog “svih jednostranih akcija zbog kojih bi mogle eskalirati napetosti” u Tajvanskom moreuzu.

Govoreći u Pekingu, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je da se u izjavi iznose “neutemeljene optužbe” koje predstavljaju grubo miješanje u kineske unutrašnje stvari, što su odlučno osudili.

Kina Tajvan doživljava kao svoj teritorij

G7 kao skupina trebala bi poduzeti konkretne mjere za poticanje globalnog ekonomskog oporavka, umjesto da ga remeti, dodali su.

Kina Tajvan doživljava kao svoj teritorij i protivi se bilo kakvom službenom predstavništvu Tajvana na međunarodnoj razini. Kina je također pojačala vojne aktivnosti u blizini Tajvana posljednjih mjeseci.

Izjava G7 toplo je primljena u Taipeiju, gdje je vlada rekla da je ovo prvi put da su ministri vanjskih poslova spomenuli ostrvo u svom zajedničkom priopćenju.

Tajvanski predsjednički ured zahvalio se G7 na potpori.

“Tajvan će produbljivati ​​saradnju sa zemljama članicama G7 i nastavit će pridonositi najvećom pozitivnom snagom globalnom zdravlju i dobrobiti ljudi, kao i miru, stabilnosti i prosperitetu indo-pacifičke regije”, rekao je glasnogovornik Xavier Chang.

Izvor: Agencije

Povezane

Kina je pozvala američkog predsjednika Joea Bidena da napusti mentalitet ‘hladnog rata’, nekoliko sati nakon što je održao prvi govor u Kongresu od stupanja na dužnost.

Published On 29 Apr 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO