Povučeni britanski i francuski brodovi kod Jerseyja

Ranije su Francuska i Velika Britanija rasporedile patrolna plovila u vodama otoka Jersey u La Mancheu.

Francuski ribari tvrde da su im nepravedno uskraćene zone izlova ribe u vodama otoka (AP)

Velika Britanija i Francuska povukle su u četvrtak brodove iz voda kod otoka Jersey u La Mancheu nakon spora oko ribarenja, prenosi agencija Hina pozivajući se na dpa.

Glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona potvrdio je u četvrtak navečer da je, budući da su se francuski ribarski brodovi povukli iz voda kod Jerseyja i vratili u Francusku, Velika Britanija također povukla brodove Kraljevske mornarice.

Kazao je kako je Johnson „jako zadovoljan“ zbog takvog razvoja situacije.

U saopćenju se navodi kako vlasti Jerseyja imaju „pravo“ regulirati ribarenje u svojim vodama po sporazumu o trgovini koji je Velika Britanija sklopila s Evropskom unijom te da ih London „podržava“ u tome.

Spor oko ribarenja

Ranije je objavljeno kako su Francuska i Velika Britanija rasporedile u četvrtak patrolna plovila u vodama otoka Jersey u La Mancheu zbog eskalacije spora oko prava ribarenja u tom području nakon Brexita.

Prethodno se istog dana 50-ak francuskih ribarica okupilo pred lukom Saint-Helier, glavnim gradom otoka Jersey, protestirajući protiv uvjeta nametnutih francuskim ribarima nakon Brexita.

Francuska ministrica je prije nekoliko dan zaprijetila da bi Pariz mogao uskratiti električnu energiju tom otoku koji nije dio Velike Britanije, ima vlastitu upravu i zakonodavstvo, ali je posjed britanske krune.

Spečavanje mogućeg sukoba

Francuski ribari tvrde da su im nepravedno uskraćene zone izlova ribe u vodama otoka, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Vlada Jerseya rekla je da je odobrila nove dozvole za ribarstvo, u skladu s trgovinskim sporazumom između Velike Britanije i Evropske unije.

Britanski premijer Boris Johnson je kazao da će dva broda ratne mornarice ostati u vodama Jerseya u preventivne svrhe.

Francuski dužnosnik je kazao da su obje zemlje uputile brodove u to područje kako bi se spriječio mogući sukob između posada ribarica suprotstavljenih strana.

Uvjete za ribarstvo London i Brisel dogovorili su u sklopu sporazuma o Brexitu, koji je na snazi od 1. januara.

Prema sporazumu o Brexitu u sljedećih pet i po godina francuski ribari i dalje u britanskim vodama smiju bacati svoje mreže i vrše.

Ek poziva na smirivanje situacije

Nakon toga će se kvote izlova postepeno smanjiti za 25 posto.

Otok Jersey nalazi se samo 23 kilometara od francuske obale i 140 kilometara od britanske obale.

Evropska komisija je pozvala na smirivanje situacije, ističući da je “u ovom procesu bitno u potpunosti se pridržavati trgovinskog sporazuma”.

Dužnosnici vlade Jerseya su kazali da će se sastati s predstavnicima demonstranata kako bi saslušali njihove primjedbe i zabrinutosti.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO