FAO: Hrana u svijetu poskupjela 11. mjesec zaredom

Svjetske cijene hrane porasle su u aprilu 11. mjesec zaredom, dostigavši najviši nivo od maja 2014. godine.

FAO-v indeks cijena prehrambenih proizvoda, koji mjeri mjesečne promjene u korpi koju čine žitarice, uljarice, mliječni proizvodi, meso i šećer, porastao je prošlog mjeseca na prosječnih 120,9 poena (EPA)

Svjetske cijene hrane porasle su u aprilu 11. mjesec zaredom, dostigavši najviši nivo od maja 2014. godine, objavila je u četvrtak Agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO).

FAO-v indeks cijena prehrambenih proizvoda, koji mjeri mjesečne promjene u korpi koju čine žitarice, uljarice, mliječni proizvodi, meso i šećer, porastao je prošlog mjeseca na prosječnih 120,9 poena, vođen poskupljenjem šećera, prenosi Reuters.

Indeks za mart je revidiran naviše na 118,9 bodova sa prvobitno objavljenih 118,5 poena, prenosi Tanjug.

Ova organizacija sa sjedištem u Rimu, također je navela u novom izvještaju da nove prognoze ukazuju na rast svjetske proizvodnje pšenice i kukuruza u narednoj sezoni.

Cijene žitarica su porasle za 1,2 posto u aprilu na mjesečnom nivou, a na godišnjem za 26 procenata. Zbog zabrinutosti za rod u Argentini, Brazilu i Sjedinjenim Američkih Državama, kukuruz je poskupio prošlog mjeseca za 5,7 posto, dok su cijene pšenice uglavnom bile stabilne. Nasuprot tome, međunarodne cijene riže su pale, navodi FAO.

Kotacije biljnih ulja su registrirale rast od 1,8 posto na mjesečnom nivou, pri čemu su najviše napredovale cijene soje, uljane repice i palminog ulja, neutralizirajući pad kotacija suncokretovog ulja.

Rast cijena

Cijene mliječnih proizvoda su također ojačale za 1,2 procenta, čemu je doprinijela velika potražnja u Aziji za maslacem, obranim mlijekom u prahu i sirom.

Meso je u aprilu poskupjelo za 1,7 posto, kao rezultat porasta cijena goveđeg i ovčijeg mesa podstaknutog “solidnom tražnjom” iz istočne Azije.

Nakon naglog pada u martu, cijene šećera su uzletjele u aprilu za 3,9 procenata na mjesečnom nivou i za skoro 60 posto međugodišnje. Na mjesečni rast kotacija šećera uticalo je intenzivnije kupovanje zbog strahovanja vezanih za slabije isporuke u 2020/21.godini uslijed sporije žetve šećerne trske u Brazilu i štete od mraza u Francuskoj.

FAO je povećao svoju prognozu o globalnoj proizvodnji žitarica za 2020. godinu za 1,7 miliona tona na 2,77 milijardi tona, što je 2,1 posto više u odnosu na 2019.

Agencija UN-a je također iznijela prve procjene roda pšenice za sezonu 2021/22, predviđajući proizvodnju od 778,8 miliona tona, što je za 0,5 posto više u odnosu na projekciju za 2020. godinu, a poboljšanu prognozu temelji na očekivanom rastu proizvodnje od 6,0 procenata u Evropskoj uniji.

Izvor: Agencije