Emisije u Kini veće nego u svim razvijenim zemljama zajedno

Kina izbacuje više stakleničkih plinova nego sve razvijene zemlje zajedno, pokazalo je novo istraživanje grupe Rhodium.

Kina je u 2019. godini činila 27 posto globalnih emisija, prema grupi Rhodium [File: Kevin Frayer/AFP/Getty Images]
Kina je u 2019. godini činila 27 posto globalnih emisija, prema grupi Rhodium [File: Kevin Frayer/AFP/Getty Images]

Kina trenutno ima više stakleničkih plinova nego sve razvijene svjetske države zajedno, pokazalo je novo istraživanje grupe Rhodium.

Kineske emisije šest plinova koji zarobljavaju toplotu, uključujući ugljen dioksid, metan i dušikov oksid, porasle su na 14,09 milijardi tona u 2019. godini, što je za 30 miliona više nego što emituju svi članovi Organizacije za ekonomsku saradnju, prema podacima istraživačke grupe za klimu sa sjedištem u New Yorku.

Ogromne razmjere kineskih emisija naglašavaju važnost napora predsjednika Xi Jinpinga da dosegne maksimum emisija ugljika prije 2030. i dosegne nulu do 2060. godine, piše Bloomberg.

SAD – drugi najveći zagađivač

Kina čini 27 posto globalnih emisija. SAD, drugi najveći zagađivač, učestvuju sa 11 posto, dok je Indija prvi put nadmašila Evropu s oko 6,6 posto ukupnog iznosa.

No, Kina ima i najveću svjetsku populaciju, tako da su emisije po stanovniku i dalje mnogo manje od onih u SAD-u. A na historijskim osnovama, članice OECD-a i dalje su najveći krivci, jer su u atmosferu ispumpale četiri puta više stakleničkih plinova nego Kina od 1750. godine.

“Historija Kine kao glavnog zagađivača je kratka u poređenju s razvijenim zemljama, od kojih su mnoge imale više od stoljeća prednosti”, kažu istraživači. “Trenutno globalno zagrijavanje rezultat je emisija iz bliže i dalje prošlosti.”

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO