Borrell: Nejasno je blaga riječ za ponašanje Rusije

Iz Brisela su najavili da će Vijeće Evropske unije u ponedeljak razmotriti ‘jedinstven i najefikasniji’ odgovor Mopskvi zbog akcija posljednjih mjeseci.

Šefovi diplomatija članica Evropske unije razgovarali su o odnosima s Rusijom (Reuters)
Šefovi diplomatija članica Evropske unije razgovarali su o odnosima s Rusijom (Reuters)

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell izjavio je u četvrtak da su šefovi diplomatija EU-a na sastanku u Briselu posvećenom odbrani razgovarali o odnosima s Rusijom, u uslovima ”gomilanja” vojske na Krimu i granici s Ukrajinom.

Borrell je poručio da je realizacija sporazuma iz Minska jedini put za trajno političko rješenje.

“Nije jasno da li se Rusija želi na tome angažirati. Nejasno je čak i blaga riječ”, poručio je Borrell, prenosi Tanjug.

Iz Brisela su najavili da će Vijeće EU-a u ponedeljak, 10. maja, razmotriti “jedinstven i najefikasniji” odgovor Rusiji na sve preduzete akcije posljednjih mjeseci.

Zategnuti i komplicirani odnosi

Odnosi EU-a i Rusije posljednjih mjeseci su napeti, a stvari su se dodatno počele komplicirati nakon što je Rusija početkom godine uhapsila opozicionog političara Alekseja Navaljnog te nakon što je nakon toga počela gomilanje vojnih snaga na granici s Ukrajinom.

Krajem prošlog mjeseca Moskva je zabranila ulazak za osam zvaničnika iz zemalja EU-a, u znak odmazde zbog sankcija koje je Unija nametnula ruskim građanima, uključujući dvoje zvaničnika Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je 30. aprila da su među dužnosnicima kojima je ulazak u Rusiju zabranjen i potpredsjednica EK-a Vera Jourova i predsjednik EP-a David Sassoli.

Izvor: Agencije

Povezane

Duboko smo zabrinuti što se nastavlja negativni obrazac ruskog neodgovornog i destabilizujućeg ponašanja, poručili su ministri vanjskih poslova G7.

05 May 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO