Američki general: Svijet postaje nestabilan, raste snaga Kine

Načelnik Generalštaba američke vojske Mark Milley upozorio je da bi svijet mogao ući u doba ‘međunarodne nestabilnosti’.

General je uporedio sadašnje doba s drugim velikim geopolitičkim pomacima koji su se dogodili u svjetskoj povijesti (EPA)
General je uporedio sadašnje doba s drugim velikim geopolitičkim pomacima koji su se dogodili u svjetskoj povijesti (EPA)

Načelnik Generalštaba američke vojske Mark Milley upozorio je da bi svijet mogao ući u doba “međunarodne nestabilnosti”, uz rastuću moć Kine i pojavu disruptivnih tehnologija poput umjetne inteligencije i robotike, koje bi se mogle pokazati presudnim u ratovima.

General Milley je uporedio sadašnje doba s drugim velikim geopolitičkim pomacima koji su se dogodili u svjetskoj povijesti, uključujući pad Rima i raspad Sovjetskog saveza.

“Ulazimo u razdoblje potencijalne nestabilnosti na međunarodnoj razini”, rekao je Milley u obraćanju na Univerzitetu Howard.

‘Iznimno ometajuće tehnologije’

Dodao je kako sve veća snaga Kine donosi promjenu statusa quo nakon desetljeća u kojima je SAD u biti bio “neosporna globalna vojna, politička i ekonomska sila”.

Američki general upozorio je da su geopolitičke promjene popraćene tehnološkim inovacijama u robotici, hipersoničnom oružju, umjetnoj inteligenciji i drugim tehnologijama, dodajući da su to “iznimno ometajuće tehnologije, koje mogu biti presudne u vođenju ratova”.

Milleyjevi komentari uslijedili su samo nekoliko dana nakon što je američki ministar odbrane Lloyd Austin upozorio da se SAD mora pripremiti za potencijalni budući sukob, vrlo različit od “starih ratova”, koji su Ministarstvo odbrane dugo iscrpljivali.

Izvor: Agencije

Povezane

Kina je pozvala američkog predsjednika Joea Bidena da napusti mentalitet ‘hladnog rata’, nekoliko sati nakon što je održao prvi govor u Kongresu od stupanja na dužnost.

29 Apr 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO