Anketa: Za Nijemce SAD veća opasnost po demokratiju od Rusije i Kine

Kad je u pitanju globalna demokratija, ispitani Nijemci smatraju kako SAD negativno utječe na demokratske procese u svijetu.

U ispitivanju je primjetan 'Bidenov efekt', koji je utjecao na porast pozitivne percepcije SAD-a u usporedbi s prošlom godinom (AP)

Unatoč simpatijama za novog američkog predsjednika Joea Bidena, građani Njemačke Sjedinjene Američke Države još uvijek doživljavaju kao veliku prijetnju po demokratiju, veću od Rusije ili Kine, piše Spiegel Online u srijedu.

Prema ispitivanju javnog mnijenja Democracy Perception Indexa, koji je za fondaciju Alliance of Democracies proveo institut Latana, 36 posto ispitanih građana Njemačke smatra da je SAD veća prijetnja po demokratiju u Njemačkoj nego Kina (33 posto) ili Rusija (29 posto).

Kad je u pitanju globalna demokratija, Nijemci su još kritičniji: 51 posto ispitanih smatra kako SAD negativno utječe na demokratske procese u svijetu.

Primjetan ‘Bidenov efekat’

Politolozi smatraju da je za promjenu odnosa prema SAD-u, koji je prije, posebno za Zapadnu Njemačku, simbolizirao demokratiju i borbu za slobodu, “zaslužne” četiri godine vladavine bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

“Izborno razdoblje Donalda Trumpa je bez sumnje trajno naškodilo povjerenju evropskih partnera prema SAD-u”, rekao je direktor fondacije Alliance for Democracies Jonas Parello-Plesner za Spiegel Online.

Zaključuje kako je u ispitivanju ipak primjetan “Bidenov efekt”, koji je utjecao na porast pozitivne percepcije SAD-a u usporedbi s prošlom godinom.

Kao najveću opasnost po demokratiju uopće, ispitani građani Njemačke navode ekonomsku neravnopravnost, preveliku moć velikih tehnoloških koncerna te ograničenje slobode mišljenja.

Izvor: Agencije