WHO: Drugu sedmicu zaredom rekordna smrtnost od COVID-a 19

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da je smrtnost među COVID pacijentima rekordna na globalnom nivou već drugu sedmicu zaredom.

U toku proteklih sedmicu dana u svijetu je preminulo više do 93.000 COVID pacijenata i potvrđeno je 5,7 miliona novoinficiranih, navodi WHO (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je u srijedu da je smrtnost među COVID pacijentima rekordna na globalnom nivou već drugu sedmicu zaredom.

Prema podacima objavljenim u redovnom sedmičnom izvještaju WHO-a, u toku proteklih sedmicu dana u svijetu je preminulo više do 93.000 COVID pacijenata i potvrđeno je 5,7 miliona novoinficiranih, prenosi Tanjug agenciju TASS.

U prošlosedmičnom izvještaju WHO-a je navedeno da je u periodu od 26. aprila do 2. maja u svijetu potvrđeno 5.705.981 novozaraženih i 93.523 smrtnih slučajeva.

Svjetska zdravstvena organizacija je saopštila da se tzv. britanski soj korona virusa raširio u 142 zemlje svijeta, da je prisustvo takozvanog južnoafričkog soja potvrđeno u 97 država, dok je takozvana brazilska varijanta detektirana u 56 zemalja.

Globalni oporavak

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je ranije Grupu Sedam (G7) da finansira globalni oporavak od COVID-a 19, upozoravajući da se kriza širom svijeta ne može riješiti ako najrazvijenije zemlje ne pojačaju svoje akcije.

WHO je poručio da Grupa G7, koju čine Britanija, SAD, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija i Japan ima mogućnost da finansira vakcine, testove i protokole liječenja potrebne za pobjedu nad pandemijom, prenio je Tanjug Guardian.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je zemlje G7 da preduzmu odlučne mjere na svom Samitu od 11. do 13. juna, čiji je domaćin britanski premijer Boris Johnson.

Izvor: Agencije