Novi cilj SAD-a: Do 4. jula vakcinisati 70 posto odraslih

Do Dana nezavisnosti 160 miliona Amerikanaca bit će u potpunosti vakcinisano.

Više od 56 posto odraslih građana u SAD-u primilo je najmanje jednu dozu vakcine (EPA)
Više od 56 posto odraslih građana u SAD-u primilo je najmanje jednu dozu vakcine (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden postavio je novi cilj u kampanji imunizacije protiv korona virusa, da 70 posto odraslih u SAD primi najmanje jednu dozu vakcine protiv COVID-19 do 4. jula, praznika Dana nezavisnosti.

„Za dva mjeseca, od danas, porodice širom zemlje slavit će 4. juli. Naš cilj je da do tog datuma 70 poto odraslih Amerikanaca primi najmanje jednu dozu vakcine i da najmanje 160 miliona bude u potpunosti vakcinisano”, rekao je Biden u obraćanju javnosti u Bijeloj kući, prenijela je Beta, pozivajući se na VOA.

Vakcinacija bez zakazivanja

Da bi ispunio taj cilj, Biden je naložio desecima hiljada apoteka, koje učestvuju u federalnom programu, da omoguće vakcinaciju bez zakazivanja.

Resursi Federalne agencije za vanredne situacije (FEMA) bit će preusmjereni na podršku privremenim i mobilnim klinikama i manjim opštinskim lokacijama za vakcinaciju, saopštili su zvaničnici administracije.

Više od 56 posto odraslih građana u SAD-u primilo je najmanje jednu dozu vakcine, dok je više od 105 miliona u potpunosti vakcinisano, podaci su Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO