Njemačka, Francuska i Španija razvijaju zajednički borbeni avion

Tri države nastoje prevladati razlike u pogledu intelektualnih prava u ovom najvećem evropskom odbrambenom projektu vrijednom 100 milijardi eura.

Sudionici bi do sredine maja trebali predložiti koji elementi proizvodnje trebaju biti poznati svim partnerima a koji moraju biti povjerljivi (EPA)

Francuska, Njemačka i Španija dogovorile su se o idućim koracima u razvoju zajedničkog borbenog aviona i nadaju se da će do sredine maja usaglasiti sve pojedinosti, izjavio je izvor iz njemačkog ministarstva odbrane.

Tri države nastoje prevladati razlike u pogledu intelektualnih prava nakon što su se vojne kompanije dogovorile o tehničkoj podjeli posla. Pritisak da se dogovor postigne što prije raste uoči izbora u Njemačkoj u septembru, piše Hina.

Projekat vrijedan 100 milijardi eura

Izostanak dogovora o intelektualnim pravima znači da su zemlje prešle rok od kraja aprila koji su zadale Njemačka i Francuska za iduću fazu najvećeg evropskog odbrambenog projekta vrijednog 100 milijardi eura.

Sudionici bi do sredine maja trebali predložiti koji elementi proizvodnje trebaju biti poznati svim partnerima a koji moraju biti povjerljivi i poznati samo određenim kompanijama, rekao je izvor.

Francuski Dassault Aviation, Airbus i Indra – zadnje dvije kompanije predstavljaju Njemačku i Španiju, uključene su u program koji bi od 2040. trebao zamijeniti francuski avion Rafale te njemačke i španske Eurofightere.

Izvor: Agencije