Nadzorni odbor Facebooka podržao suspenziju Donalda Trumpa

Društvena mreža je suspendirao profil bivšeg američkog predsjednika zbog poticanja na nasilje nakon predsjedničkih izbora 2020. godine.

Bivši predsjednik SAD-a i dalje će biti suspendiran na Facebooku (AP)
Bivši predsjednik SAD-a i dalje će biti suspendiran na Facebooku (AP)

Poluautonomni nadzorni odbor kompanije Facebook potvrdio je suspenziju bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, no naredio je reviziju u roku od šest mjeseci.

“Odbor je podržao odluku Facebooku, donesenu 7. januara 2021. godine, o ograničenju pristupa tadašnjem predsjedniku Donaldu Trumpu i objavljivanja sadržaja na njegovoj Facebook stranici i Instagram profilu”, navedeno je u saopćenju odbora.

Međutim, odbor je utvrdio da “nije prikladno da Facebook izriče neodređenu i standardnu kaznu neograničene suspenzije”.

Zatražili su od Facebooka da u roku od šest mjeseci “razmotri ovo pitanje kako bi utvrdili i opravdali proporcionalni odgovor, koji je u skladu s pravilima koja se primjenjuju na druge korisnike ove platforme”.

Kampanja širenja dezinformacija

Facebook, koji je, također, vlasnik Instagrama, suspendirao je Trumpa dan nakon što su izgrednici upali u američki Capitol tokom sastanka na kojem je trebala biti potvrđena pobjeda predsjednika Joe Bidena.

Incident je uslijedio nakon višesedmične kampanje širenja dezinformacija Trumpa i njegovih pristalica da su izbori “ukradeni”.

“Šokantni događaji u posljednja 24 sata jasno pokazuju da predsjednik Donald Trump vrijeme koje mu je preostalo na funkciji namjerava iskoristiti kako bi potkopao miran i zakonit prelaz vlasti na svog izabranog nasljednika Joe Bidena”, napisao je izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg na svojoj Facebook stranici 7. januara.

Facebookov nadzorni odbor pokrenut je u oktobru 2020. godine, uslijed trajne rasprave o sposobnosti kompanije da upravlja govorom mržnje i dezinformacijama na platformi.

‘Moguć veliki rizik od nasilja’

Odbor je utvrdio da su dvije Trumpove objave od 6. januara “unačajno prekršile” standarde Facebooka.

U prvom je Trump rekao izgrednicima: “Volimo vas. Posebni ste”, a u drugom je one koji si upali u Capitol nazvao “velikim domoljubima”, poručivši im da “zapamte ovaj dan zauvijek”.

“Odbor je otkrio da je Trump, održavajući neutemeljeni narativ o izbornoj prevari i stalnim pozivima na akciju, stvorio okruženje u kojem je moguća ozbiljna opasnost od nasilja”, naveo je odbor u obrazloženju svoje odluke.

“U periodu objava gospodina Trumpa postojao je jasan, neposredan rizik od nanošenja štete i njegove riječi podrške onima koji su učestvovali u nerednima legitimizirali su njihove nasilne akcije. Gospodin Trump je kao predsjednik imao veliki utjecaj. Doseg njegovih objava bio je velik, sa 35 miliona pratilaca na Facebooku i 24 miliona na Instagramu”, naveli su.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO