Italija i G20 založile se za oživljavanje turizma

Ministri turizma G20 usvojili su glavne smjernice za oporavak tog sektora, među kojima su sigurno putovanje, digitalna tranzicija i investicije i infrastruktura.

Italijanski premijer je obećao 'jasna i jednostavna pravila' (EPA)

Italija je spremna da ponovo dočeka turiste, rekao je premijer te zemlje Mario Draghi nakon sastanka ministara turizma Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju.

“Svijet želi da putuje u Italiju. Italija je spremna da dočeka svijet”, rekao je Draghi na konferenciji za novinare nakon završetka dvodnevnog sastanka G20 održanog u Rimu.

Draghi je obećao “jasna i jednostavna pravila” koja će omogućiti turistima povratak u Italiju i sigurno putovanje, uključujući i nacionalni pasoš o vakcinaciji protiv korona virusa, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Prema njegovim riječima, u očekivanju evropskog pasoša o vakcinaciji, italijanska vlada je uvela svoj pasoš koji će važiti od druge polovine maja.

Glavne smjernice za oporavak

Turisti iz EU-a do 15. maja moraju da idu u petodnevni karantin ako žele da putuju u Italiju, a turisti iz drugih zemalja u karantin od deset dana.

Ministri turizma G20 usvojili su glavne smjernice za oporavak tog sektora, među kojima su sigurno putovanje, digitalna tranzicija i investicije i infrastruktura.

Grupu 20 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju – G20, čine 19 zemalja i Evropska unija, među kojima su Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja, Turska, Velika Britanija i SAD.

Izvor: Agencije

Povezane

Španija se nada da će uvođenje COVID pasoša u kombinaciji sa testiranjem omogućiti povratak britanskih turista.

Published On 17 Feb 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO