Grupa 7 zabrinuta zbog akcija Rusije

Duboko smo zabrinuti što se nastavlja negativni obrazac ruskog neodgovornog i destabilizujućeg ponašanja, poručili su ministri vanjskih poslova G7.

Ministri vanjskih poslova G7 naveli su da će nastaviti sa jačanjem kolektivne sposobnosti članica G7 i njenih partnera (EPA)
Ministri vanjskih poslova G7 naveli su da će nastaviti sa jačanjem kolektivne sposobnosti članica G7 i njenih partnera (EPA)

Ministri vanjskih poslova Grupe Sedam (G7) duboko su zabrinuti ponašanjem Rusije i najavili su da će jačati kolektivne napore na suzbijanju prijetnji koje dolaze iz Kremlja.

“Duboko smo zabrinuti što se nastavlja negativni obrazac ruskog neodgovornog i destabilizujućeg ponašanja”, poručili su ministri vanjskih poslova G7 u saopćenju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Zabrinutost G7

Ministri Britanije, SAD-a, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije i Japana naveli su da su zabrinuti zbog nedavnog nagomilavanja ruskih vojnih snaga na ukrajinskim granicama i na Krimu, kao i zbog aktivnosti Rusije koje su usmjerene na podrivanje demokratskih sistema drugih zemalja i zbog njene “zlonamjerne cyber aktivnosti i upotrebe dezinformacija”.

Oni su rekli i da će nastaviti sa jačanjem kolektivne sposobnosti članica G7 i njenih partnera u cilju odvraćanja ovakvog ruskog ponašanja koje, kako su naglasili, ugrožava međunarodni poredak zasnovan na pravilima u oblastima sigurnosti koje zabranjuju dezinformacije u cyber prostoru.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO