Erdogan i kralj Salman razgovarali o poboljšanju odnosa

Turska nastoji poboljšati odnose koji su zapali u krizu poslije ubistva Jamala Khashoggija.

Dva lidera razgovarala su o problemima koje pogađaju obje zemlje i koracima koje treba preduzeti za daljnju saradnju, navedeno je (AFP)
Dva lidera razgovarala su o problemima koje pogađaju obje zemlje i koracima koje treba preduzeti za daljnju saradnju, navedeno je (AFP)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i saudijski kralj Salman telefonom su razgovarali o bilateralnim odnosima, što je drugi razgovor dva lidera u manje od mjesec.

U kratkoj izjavi u utorak, turski ured za komunikacije javio je da su dva lidera razgovarala o problemima koje pogađaju obje zemlje i „koracima koje treba preduzeti za daljnju saradnju“.

Turska nastoji poboljšati veze sa Saudijskom Arabijom nakon krize koju je izazvalo ubistvo novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018. godine, kojeg je likvidirao saudijski tim za likvidacije.

Saudijski Arabija prošle godine je započela nezvanični bojkot turskih proizvoda, u odgovoru na, kako su objasnili, neprijateljski stav Ankare, što je trgovinski razmjenu dvije zemlje oborilo za 98 posto.

Zbližavanje s Egiptom

Erdoganov glasnogovornik Ibrahim Kalin prošlog mjeseca je rekao da su turski predsjednik i kralj Salman obavili „dobar telefonski razgovor“, te da su se ministri vanjskih poslova Turske i Saudijske Arabije dogovorili da se susretnu.

Razgovor od utorka uslijedio je dan uoči sastanka turskih i egipatskih zvaničnika u Kairu, što je još jedan korak u turskim naporima da poprave odnose sa arapskim zemljama, saveznicima SAD-a.

Turska je u martu saopštila da je počela razgovore s Kairom u cilju poboljšanja odnosa, koji su doživjeli krah nakon što je demokratski izabrani predsjednik Mohamed Morsi, koji je bio lider organizacije Muslimanska braća, i blizak Turskoj, zbačen sa vlasti 2013. godine u, kako tvrdi Ankara, vojnom udaru.

Naporima za jačanjem regionalne diplomatije krila je dala i normalizacija odnosa Egipta i Katara, nakon četverogodišnje blokade koju su Egipat, UAE, Saudijska Arabija i Bahrein nametnuli Dohi.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO