Članice EU-a dogovorile se o korištenju ličinki za hranu

Ličinke brašnara mogu se označavati kao ‘inovativna hrana’ koja je sigurna za jelo, objavila je Evropska komisija.

Odluka o velikom žutom brašnaru bit će formalno usvojena u predstojećim sedmicama, navode iz EK-a (EPA)
Odluka o velikom žutom brašnaru bit će formalno usvojena u predstojećim sedmicama, navode iz EK-a (EPA)

Države članice Evropske unije a postigle su dogovor da se ličinke brašnara mogu označavati kao “inovativna hrana” koja je sigurna za jelo, objavila je Evropska komisija.

Dogovor znači da će EU uskoro usvojiti zakon koji će omogućiti konzumaciju jela sa dehidriranim velikim žutim brašnarom odnosno njegovim ličinkama (Tenebrio molitor).

„Korištenje insekata za alternativni izvor proteina nije novo i redovno ih se jede u mnogim dijelovima svijeta”, ističe Komisija, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

Velikog žutog brašnara morat će se jasno označavati kao takvog kada ga se koristi u prehrambenim proizvodima, osobito kako bi se upozorilo ljude koji bi mogli biti alergični.

Insekti se mogu koristiti za burgere, proteinske šejkove i kekse.

Komisija navodi da u ovom trenutku postoji još 11 zahtjeva za korištenjem insekata za “novu hranu” u EU-u i razmotrit će ih Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA).

‘Puno proteina i zdravih masti’

Odluka o velikom žutom brašnaru bit će formalno usvojena u predstojećim sedmicama, navodi Komisija.

Ističući da je ovo prvi put da je neki insekt odobren za hranu u EU-u, Komisija napominje da se u nekim državama članicama već i prije moglo konzumirati insekte.

Ali to je bilo prije revizije evropske uredbe o novoj hrani iz 2018. koja nalaže da cijeli insekti moraju biti odobreni za korištenje kao hrana.

Naučnici već godinama ističu da je veliki žuti brašnar jako nutritivno vrijedan, s puno proteina i zdravih masti.

Ličinke se mogu brzo uzgojiti u supstratima kao što su pekarski kvasac, pšenične mekinje, kukuruzni skrob i krompirovo brašno.

Već se odavno mogu pronaći na tržnicama u zemljama jugoistočne Azije.

Izvor: Agencije

Povezane

Cijene hrane u svijetu pale su na početku pandemije korona virusa, ali je nakon toga uslijedio oštar rast, pokazuju podaci Organizacije za hranu i poljoprivredu.

03 Apr 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO