Američka rabinka pozvala da se prestane finansirati ‘jevrejski terorizam’

Neke jevrejske organizacije, koje se smatraju ‘glavnim’ u Americi, igraju ulogu u usmjeravanju sredstava prema Izraelskom centralnom fondu, američkom udruženju koje je najveći finansijer izraelskih ekstremista.

Prekid finansiranja ekstremističkih skupina neće biti dovoljno da se okonča nasilje nastalo u pet desetljeća okupacije (Anadolija)

Američka rabinka Jill Jacobs pozvala je američke Jevreje da prestanu finansirati, kako je to opisala, “jevrejski terorizam”, koji jevrejski desničarski ekstremisti provode nad Palestincima, uz podršku složene mreže izvora finansiranja u Izraelu i Americi, rekavši da je to “moralni imperativ”.

U svom članku objavljenom u izraelskim novinama Haaretz, Jacobs je rekla da većina američkih Jevreja ne podržava – ni finansijski, ni na bilo koji drugi način – institucije koje pružaju finansijsku podršku ekstremističkim skupinama u Izraelu.

Međutim, neke jevrejske organizacije, koje se smatraju “glavnim” u Americi, igraju ulogu u usmjeravanju sredstava prema Izraelskom centralnom fondu, američkom udruženju koje je najveći finansijer izraelskih ekstremista.

Brane Izraelce uhapšene zbog terorizma

Jacobs, izvršna direktorica organizacije T'ruah: Rabinski poziv za ljudska prava, koja okuplja oko 2.000 rabina i propovjednika, a bavi se odbranom ljudskih prava u SAD-u, Kanadi, Izraelu i na okupiranim palestinskim teritorijama, navela je kako je Izraelski centralni fond” samo prošle godine pružio podršku od 40 miliona dolara ekstremistima unutar Izraela.

Ovaj vid podrške dobile su izraelske organizacije kao što su Hemla, neprofitna organizacija koja pomaže izraelskim djevojkama “kojima prijeti opasnost da pod prisilom pređu” sa judaizma na druge religije, zatim Honenu, koja brani Izraelce uhapšene zbog terorizma i direktno pruža finansijska sredstva onima koji se terete za ovakva djela.

Tu je i talmudska škola Od Yosef Chai, koja je poznata po nasilju nad Palestincima, a nedavno je jedan od njenih rabina osuđen za poticanje na nasilje.

Ovu podršku prima i Izraelski zemljišni fond, koji koristi ”poluzakonita” ili ilegalna sredstva za stjecanje palestinske imovine.

Istu podršku dobija i organizacija Mishmeret Yesha, koja obučava i oprema jevrejske stražare na Zapadnoj obali, kao i Im Tirtzu, koja provodi huškačke kampanje protiv izraelskih aktivista za ljudska prava.

Skupine koje podstiču na genocid i nasilje

Jacobs je izjavila da je proteklih godina organizacija kojom ona upravlja podnijela brojne žalbe poreznim vlastima vezano za institucije oslobođene poreza u SAD-u i koje prebacuju sredstva izraelskoj krajnje desničarskoj grupi Lehava, koja poziva na protjerivanje Palestinaca u arapske zemlje, na aneksiju okupirane Zapadne obale i zabranu kršćanskih proslava Božića.

Dodala je da nije dovoljno samo davati izjave u kojima se osuđuje ekstremističko nasilje ili pretvarati da su oni samo marginalni stavovi, već da svi koji vjeruju u potrebu zaštite prava Palestinaca i Izraelaca podjednako u SAD-u moraju osigurati da institucije sa kojima su povezani ne daju doprinos podršci ekstremnim desničarskim skupinama koje podstiču na genocid i nasilje.

Neki od osnovnih koraka u ovom kontekstu mogu uključivati, kako dodaje Jacobs, izdavanje deklaracija o načelima koja zabranjuju finansiranje skupina koje promoviraju nasilje ili ekstremizam, kao što je to činila Federacija jevrejske zajednice u San Franciscu, i posvećenost tome da se ne odaje priznanje pojedinim donatorima koji aktivno ulažu u podršku nasilju i ekstremizmu u Izraelu i da se ne postavljaju na vodeće pozicije unutar jevrejske zajednice u Americi.

Milioni dolara za izgradnju doseljeničkih naselja

Jacobs vjeruje da prekid finansiranja ovih ekstremističkih skupina neće biti dovoljno da se okonča nasilje nastalo u pet desetljeća okupacije, jer se milioni dolara slivaju od privatnih aktera – kako jevrejski, tako i kršćanskih – za izgradnju doseljeničkih naselja i podršku desničarskoj politici u Izraelu.

Jacobs zaključuje da se svi američki Jevreji predani ljudskim pravima moraju ujediniti kako bi se suprotstavili svim ovim snagama.

Protivljenje finansiranju podstrekača na genocid i odavanju počasti donatorima ekstremističkih pokreta unutar Izraela biti će važan prvi korak u dokazivanju da američka jevrejska zajednica odbacuje nasilje nad Palestincima i njihovom imovinom, kazala je.

Izvor: Agencije