WHO pozvao G7 da finansira globalni oporavak od COVID-a 19

Kriza širom svijeta se ne može riješiti ako najrazvijenije zemlje ne pojačaju svoje akcije, navodi Svjetska zdravstvena organizacija.

WHO navodi je da je više od polovine novih infekcija u svijetu prošle sedmice bilo u Indiji i Brazilu kojima su pomoć uputile agencija UN-a i druge grupe (EPA)
WHO navodi je da je više od polovine novih infekcija u svijetu prošle sedmice bilo u Indiji i Brazilu kojima su pomoć uputile agencija UN-a i druge grupe (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je Grupu Sedam (G7) da finansira globalni oporavak od COVID-a 19, upozoravajući da se kriza širom svijeta ne može riješiti ako najrazvijenije zemlje ne pojačaju svoje akcije.

WHO je poručio da Grupa G7, koju čine Britanija, SAD, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija i Japan ima mogućnost da finansira vakcine, testove i protokole liječenja potrebne za pobjedu nad pandemijom, prenosi Tanjug Guadian.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je zemlje G7 da preduzmu odlučne mjere na svom Samitu od 11. do 13. juna, čiji je domaćin britanski premijer Boris Johnson.

“Zemlje G7 su svjetski ekonomski i politički lideri. Također su dom mnogih svjetskih proizvođača vakcina, a krizu vakcina možemo da riješimo samo uz pomoć rukovodstava ovih zemalja”, rekao je Tedros na konferenciji za novinare.

Nove infekcije

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da je više od polovine novih infekcija u svijetu prošle sedmice bilo u Indiji i Brazilu kojima su pomoć uputile agencija Ujedinjenih naroda i druge grupe.

Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins Indija je prošle sedmice zabilježila rekordnih 2.612.354 novih zaraza, Brazil 414.123.

Generalni direktor WHO-a rekao je na konferenciji za novinare u Ženevi da je WHO i njena fondacija Indiji poslala medicinsku opremu i zalihe, uključujući boce kisika i mobilne poljske bolnice, prenosi Beta

Također savjetuje porodice kako da se brinu o oboljelima kod kuće u situaciji kada ne uspijevaju da pronađu slobodan krevet u bolnici.

Tedros je rekao da se ono što se dešava u Indiji i Brazilu može da se dogoditi bilo gdje, osim ako se ne preduzmu mjere javnog zdravlja na koje se WHO poziva od početka pandemije, poput nošenja maski, socijalnog distanciranja i odgovarajuće higijene.

” Vakcine su dio odgovora, ali nisu jedini odgovor”, rekao je.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO