Video: Izraelski doseljenik pokušava zauzeti palestinsku kuću

Video prikazuje Palestinku koja se suočava sa jevrejskim naseljenikom u njenoj porodičnoj kući u okupiranom istočnom Jerusalemu.

Palestinci u istočnom Jerusalemu meta su jevrejskih dosljenika (AFP)

“Ako vam ne ukradem dom, ukrast će ga netko drugi”, odgovor je izraelskog doseljenika Moni al-Kurd, mladoj Palestinki koja ga je optužila da joj je ukrao dom u naselju Sheikh Jarrah u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

Dijalog, snimljen na videu palestinske aktivistice Tamer Maqalda, prikazuje 22-godišnju al-Kurd kako se suočava s naseljenikom u vrtu svoje obiteljske kuće.

U videozapisu se čuje kako Al-Kurd govori doseljeniku na engleskom: “Jacobe, znaš da ovo nije tvoj dom.”

Doseljenik odgovara gustim američkim naglaskom: “Da, ali ako odem, ti se ne vratiš, pa u čemu je problem? Zašto vičeš na mene? ”

Odgovor je izazvao al-Kurda, koja mu je rekla: “Kradeš mi kuću!”

“Ako ga ne ukradem, ukrast će ga netko drugi”, odgovara Jacob. “Pa zašto vičeš na mene?”

“Nitko ne smije ukrasti moj dom!” viče al-Kurd.

Jacob tada na hebrejskom kaže: “Ovo nije moje da bih ga vratio.”

Bespravni doseljenici sa brooklinškim akcentom

Posljednjih mjeseci, susjedstvo Sheikh Jarrah vidjelo je niz sjedećih nastupa Palestinaca u znak protesta protiv izraelskih naredbi da napuste svoje domove, što su opisali kao nastavak etničkog čišćenja koje je započelo s Nakbom 1948. godine.

U ponedjeljak navečer deseci izraelskih snaga upali su u susjedstvo i napali palestinske porodice premlaćujući i pucajući na njih suzavcem i zvučnim bombama.

Prema lokalnim palestinskim medijima, 20 osoba je ozlijeđeno, a najmanje četiri palestinska muškarca i jedna djevojka uhapšeni, a dvoje je pušteno u utorak.

Polovinu obiteljske kuće al-Kurd preuzeli su izraelski doseljenici 2009. Al-Kurdin brat blizanac Mohammed ranije je rekao Al Jazeeri da je dijeljenje njihovog doma sa “bespravnim doseljenicima s akcentima u Brooklynu” bilo “nepodnošljivo, nepodnošljivo [i] strašno”.

„Oni samo sjede u našem domu, muče nas, maltretiraju, čine sve što mogu kako bi nas ne samo natjerali da napustimo drugu polovicu doma, već su i maltretirali naše komšije da napuste svoje domove kao dio napora da se potpuno unište prisutnost Palestinaca iz Jerusalema ”, rekao je Mohammed, koji je imao 11 godina kad su se doseljenici nasilno ušli u kuću.

Prošlog marta izraelski okružni sud u okupiranom istočnom Jerusalemu ratificirao je naredbe za šest palestinskih porodica – uključujući i al-Kurde – u Sheikh Jarrah da napuste svoje domove kako bi stvorili mjesta za doseljenike. Isti je sud također presudio da bi još sedam porodica trebalo napustiti svoje domove do 1. augusta.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO