Sotheby's će na aukciji primati ponude u kriptovaluti

Ponude za djelo umjetnika Banksyja na aukciji u maju moći će se iznositi u kriptovalutama Bitcoin i Ether.

Prikladno je da spojimo najveći poremećaj u finansijama s jednim od najznačajnijih poremećaja u svijetu umjetnosti, napisao je Sotheby's. (Reuters)

Aukcijska kuća Sotheby's objavila je da će tokom predstojeće prodaje djela čuvenog umjetnika Banksyja „Love is in the Air“, primati i ponude u kriptovalutama Bitcoin i Ether.

Ova kuća, koja prodaje umjetnička djela, Banksyjev rad, koji će na aukciju izaći 12. maja, procjenjuje na sumu između tri i pet miliona dolara, a prvi put, potencijalni kupci imat će „mogućnost da svoje ponude iznesu u kriptovalutama“, naveo je Sotheby's u blog postu u utorak.

“Prikladno je da spojimo najveći poremećaj u finansijama s jednim od najznačajnijih poremećaja u svijetu umjetnosti”, napisao je Sotheby's.

‘Temelj za daljnje korištenje na aukcijama’

Opcija plaćanja u kriptovaluti omogućena je u saradnji sa američkim Coinbaseom, koji je prošlog mjeseca debitirao na Nasdaqu, što je označeno prelomnim trenutkom u kriptoindustriji.

“Kroz rješenje po mjeri, Coinbase će podržati plaćanje procijenjeno na osmerocifrene iznose na web stranici Sotheby'sa, a uz to će pomoći u upravljanju oscilacijama cijene”, napisao je Coinbase u blogu u utorak, dodajući da će postaviti temelje za “daljnje korištenje kriptovaluta na aukcijama Sotheby'sa“.

Ovo nije prvi izlet Sotheby'sa u svijet kriptovaluta.

Prošlog mjeseca, ta aukcijska kuća za tokene je prodala djelo digitalnog umjetnika Paka, koje je nakon 90-minutnog nadmetanja dostiglo sumu od 1,36 miliona dolara.

Izvor: Al Jazeera