Schallenberg: BiH je ključna na Balkanu, nema promjena granica

Teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine su neupitni i ne mogu biti predmet pregovora, poručio je austrijski šef diplomatije.

Alexander Schallenberg: Austrija ovaj dio Evrope neće ostaviti na cjedilu (Armin Durgut / PIXSELL)

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg upozorio je u utorak kako se “igraju vatrom” svi oni koji razmišljaju o promjeni granica na Zapadnom Balkanu, istakavši kako njegova zemlja i Evropska unija to neće dopustiti.

Schallenberg je boravio u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, a nakon sastanka sa šeficom bh. diplomatije Biserom Turković u Sarajevu, kazao je novinarima da različiti fantomski “non-paperi”, kojima se sugeriraju neke nove granice u regiji, nikome ozbiljnom nisu prihvatljivi, naročito ne kada dovode u pitanje cjelovitost Bosne i Hercegovine kao države, prenosi Hina.

“Teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine su neupitni i ne mogu biti predmet pregovora”, poručio je Schallenberg, dodajući kako se svako ko se ponaša drugačije igra vatrom.

 

Stabilnost Bosne i Hercegovine, kako je istakao, ključna je za stabilnost cijele regije.

Pozvao je da se ova godina, koja u Bosni i Hercegovini nije izborna, iskoristiti za provedbu reformi kako bi zemlja mogla napredovati ka članstvu u EU, jer ona tamo pripada, baš kao i sve druge države Zapadnog Balkana.

“Kristalno je jasno da je budućnost regije u EU”, kazao je Schallenberg, dodajući kako iz Beča prenosi jasnu poruku da Austrija ovaj dio Evrope neće ostaviti na cjedilu.

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine potvrdila je kako je sa Schallenbergom razgovarala i o predstojećoj raspravi o stanju u Bosni i Hercegovini koja je planirana na Vijeću za vanjske poslove EU-a, kao i Evropskom parlamentu.

Hrvatska je ranije, u ime šest država EU-a, za tu raspravu podnijela svoj “non-paper”, čiji je cilj potaknuti provedbu reformi i ubrzanje evropskog puta Bosne i Hercegovine.

Deblokirati institucije u BiH

Turković je kazala kako bi u EU trebali biti svjesni da, uprkos negativnoj retorici nekih političara iz Bosne i Hercegovine, većina građana te zemlje i dalje želi da ona postane članica EU-a i NATO-a.

“Nadam se da će nam EU pomoći prevladati unutrašnje opstrukcije i provesti reforme nužne za status kandidata za članstvo u Uniji. Svi moraju biti svjesni da pojedine političke snage u Bosni i Hercegovini koriste ustavne mogućnosti veta i blokade da onemoguće reforme i napredak na putu ka EU, a potom tvrde da Bosna i Herceglovina nije funkcionalna zemlja”, rekla je Turković.

Dodala je kako vjeruje da međunarodna zajednica “ima mogućnost deblokirati institucije u Bosni i Hercegovini” i tako potaknuti pozitivne procese.

Izvor: Agencije