SAD počinje spajati migrantske porodice razdvojene za vrijeme Trumpa

Nije razjašnjeno hoće li djeci biti dopušten legalan boravak u SAD-u s njihovim roditeljima.

Spajanje migrantske djece s njihovim roditeljima najavio je ministar sigurnosti Alejandro Mayorkas (Reuters)

Sjedinjene Američke Države počet će spajati migrantsku djecu s njihovim roditeljima ove sedmice nakon što ih je razdvojila administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, najavio je ministar sigurnosti Alejandro Mayorkas.

Mayorkas je tvitao da će se četiri majke, koje su morale pobjeći “iz izuzetno opasnih situacija iz svojih matičnih zemalja”, ponovno spojiti sa svojom djecom od kojih neka imaju tri godine.

“Sretni smo što ove sedmice započinje proces ponovnog okupljanja i što će ove četiri majke zagrliti svoju djecu nakon toliko vremena”, napisao je, prenosi AFP i Hina.

U saopćenju ministarstva sigurnosti dodaje još da je ovaj potez “tek početak”.

“Ponovno smo ujedinili prvu skupinu porodica, brojne će još uslijediti i prepoznajemo da je važno osigurati tim porodicama stabilnost i resurse potrebne za oporavak.”

‘Nacionalna sramota’

Predsjednik Joe Biden osnovao je posebnu radnu skupinu za ujedinjenje stotina porodica unutar plana povlačenja Trumpove tvrdolinijaške politike usredotočene na odvraćanje migracija iz Srednje Amerike.

Biden je razdvajanje porodica nazvao “moralnim neuspjehom i nacionalnom sramotom”.

Trump je 2018. najavio svoju politiku nulte tolerancije prema migrantima bez dokumenata i najavio da će biti uhapšeni i optuženi za zločin.

Pod novim režimom djeca su se razdvajala od roditelja uz obećanje da će ponovno biti zajedno u nekoliko sedmica. No to se nije dogodilo u hiljadama slučajeva.

Negodovanje javnosti i tužbe prisilile su Trumpovu administraciju da zaustavi razdvajanja, ali za oko 5.000 djece, šteta je već bila nanesena.

Trumpovi imigracijski službenici loše su vodili evidenciju i slabo su surađivali sa skupinama koje su htjele pomoći djeci pa je bilo sve više tužbi.

Nije poznato koliko djece je bilo razdvojeno od roditelja do trenutka kad je Bidenova administracija preuzela vlast, ali prema procjenama riječ je oko njih 1.000.

Mnoga od njih su iz ruralnih, nepristupačnih planinskih zajednica, a ponovno spajanje dodatno su otežali pandemija COVID-a 19 i dva uragana koja su poharala Srednju Ameriku prošle jeseni.

Radna skupina koju je osnovao Biden “neumorno radi na uspostavi cjelovite baze podataka razdvojenih porodica, ispravlja netočnosti u dostavljenim datotekama i stvara procese za pronalazak svake porodice te im daje priliku za ponovno ujedinjenje i oporavak”, saopćilo je ministarstvo domovinske sigurnosti.

Nije razjašnjeno hoće li djeci biti dopušten legalan boravak u SAD-u s njihovim roditeljima.

Izvor: Agencije

Povezane

Povećanjem temperature duž američko-meksičke granice rastu i rizici s kojima se suočavaju migranti i izbjeglice koji pokušavaju ući u Sjedinjene Američke Države. Kritičari smatraju kako politika predsjednika Donalda Trumpa migrante dovodi u situacije opasne za život.

Published On 02 Sep 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO