Rusija uspostavlja dva vojna uporišta u Armeniji, u blizini granice s Azerbejdžanom

Moskva već ima vojnu bazu na jugozapadu zemlje i poslala je 2.000 vojnika da nadgledaju provođenje mira u regiji Nagorno- Karabah, azerbejdžanskoj enklavi u kojoj žive etnički Armeni.

Moskva već ima vojnu bazu na jugozapadu zemlje i poslala je 2.000 vojnika da nadgledaju provođenje mira u regiji Nagorno- Karabah (EPA)

Vršitelj dužnosti premijera Armenije rekao je u ponedjeljak da je ruska vojska uspostavila dva nova vojna uporišta na jugu njegove zemlje u blizini granice s Azerbejdžanom. Prema njegovim riječima, to će poslužiti kao “dodatna garancija sigurnosti Armenije” nakon prošlogodišnjeg sukoba, prenijele su ruske novinske agencije.

Ovakav potez daje Rusiji jače uporište u regiji u koju je prošle godine poslala dodatne snage kako bi održala mir u skladu sa sporazumom kojim je okončan šestosedmični rat. Azerbejdžanske snage su ostvarile velike dobitke na terenu u borbama protiv Armena.

Rusija je bliski saveznik Armenije, siromašne bivše sovjetske republike s manje od tri miliona stanovnika. Moskva već ima vojnu bazu na jugozapadu zemlje i poslala je 2.000 vojnika da nadgledaju provođenje mira u regiji Nagorno- Karabah, azerbejdžanskoj enklavi u kojoj žive etnički Armeni, prema sporazumu kojim su okončane prošlogodišnje borbe u regiji.

Unatoč postojanju sporazuma o vojnoj saradnji Rusije i Armenije, Moskva nije vojno intervenirala niti je pružila podršku koju je zatražio njen saveznik Erevan tokom borbi s Azerbajdžanom u regiji Nagorno-Karabah, jer se ta oblast ne smatra teritorijom Armenije.

Ruske trupe u Armeniji

Ruska novinska agencija Interfax prenijela je riječi armenskog premijera Nikole Pašinjana koji je izjavio pred parlamentom: “Uspostavljena su dva uporišta 102. ruske vojne baze u regiji Sjunik”, misleći na rusku vojnu bazu koja se već nalazi u Armeniji.

“Ovo je dodatna garancija za obezbjeđivanje sigurnosti ne samo regije Sjunik, već i Armenije”, dodao je vršilac dužnosti premijera Armenije.

Sjunik je pokrajina od strateškog značaja za Armeniju, a smještena je između Azerbejdžana, azerbejdžanskog Nahčivana i Irana.

U februaru je armenski ministar odbrane izjavio kako njegova zemlja želi da Moskva proširi svoju prisutnost i rasporedi trupe u blizini Azerbejdžana.

Pašinjan je ostao na mjestu vršioca dužnosti premijera nakon što je prošlog mjeseca dao ostavku na svoju funkciju, zbog spora s vojskom oko odgovornosti za ishod rata (s Azerbajdžanom), koji se smatra ponižavajućim porazom. Novi izbori su zakazani za 20. juni.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Izvor: Al Jazeera i agencije