Porast politički motiviranog kriminala u Njemačkoj

Ukupno su u 2020. godini zabilježena 44.692 krivična djela s političkom pozadinom, što je najviša vrijednost od uvođenja statistike 2001. godine.

Više od polovine ovih djela je motivirano krajnje desnom ideologijom (EPA)
Više od polovine ovih djela je motivirano krajnje desnom ideologijom (EPA)

U Njemačkoj je prošle godine zabilježen osjetan porast krivičnih djela s političkom pozadinom, a kao glavni uzrok se navodi polarizacija zbog borbe protiv pandemije korona virusa i nošenje s koronakrizom, saopćeno je u utorak.

“Primjetna je jasna tendencija koja ide u smjeru polarizacije i zaoštravanja diskursa”, rekao je prilikom predstavljanja godišnjih statistika ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer (Kršćansko-socijalna unija – CSU), prenosi Hina.

Ukupno su u 2020. godini zabilježena 44.692 krivična djela s političkom pozadinom, što je najviša vrijednost od uvođenja statistike 2001. godine.

‘Koalicije demonstranata i ekstremista’

Broj politički motiviranih nasilnih krivičnih djela je, u poređenju sa 2019. godinom, porastao za 18,8 posto.

Više od polovine ovih djela je motivirano krajnje desnom ideologijom.

Seehofer je objasnio kako je porastu broja političkih krivičnih djela pridonijela i serija protesta protiv vladinih mjera u borbi protiv pandemije korona virusa.

“Ovdje primjećujemo nove koalicije između običnih demonstranata i ekstremista. Nasilan potencijal naročito je osjetan na velikim protestima”, rekao je on.

Posebno je ukazao na to da je na ovim protestima naročito visok broj napada na predstavnike medija.

Radikalizacija dijela stanovništva

Predsjednik Saveznog ureda za borbu protiv kriminala (BKA) Holger Muench, na zajedničkoj je konferenciji za novinare sa Seehoferom, kazao je kako statistika odražava razmjere društvenih napetosti i sve izraženiju radikalizaciju dijelova stanovništva.

Organizacija za borbu protiv rasizma “Fondacija Amadeu Antonio” smatra da iz protesta protiv korona mjera proizlazi veliki radikalno desni potencijal.

“Samo je pitanje vremena kada će se iz redova onih koji negiraju postojanje korona virusa formirati terorističke ćelije”, upozorio je direktor ove fondacije Timo Reinfrank.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO