Pfizer u 2021. očekuje 26 milijardi dolara profita od vakcine

Za razliku od nekoliko drugih proizvođača, koji rade na neprofitnoj bazi, američka kompanija najavila je da će zaraditi od vakcine protiv korona virusa.

Vakcine su bile najprodavaniji proizvod Pfizera u prvom kvartalu ove godine (EPA)

Američka farmaceutska kompanija Pfizer izvijestila je u utorak da u ovoj godini očekuje 26 milijardi dolara prihoda od vakcina protiv COVID-19, za više od 70 posto povisivši procjenu zbog ubrzane imunizacije ljudi širom svijeta.

Nova procjena odnosi se na 1,6 milijardi doza vakcine koju je ova kompanija razvila u saradnji s njemačkim BioNTechom, a koje će biti isporučene ove godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Vakcine su bile najprodavaniji proizvod Pfizera u prvom kvartalu ove godine, a procjenjuje se da će na njih otpasti trećina godišnje prodaje američke kompanije.

Pregovori o isporukama u 2022. i poslije

Osim toga, Pfizer je u pregovorima s nekoliko zemalja o isporuci vakcina u 2022. godini i poslije.

“Bazirajući se na onome što vidimo, vjerujemo da će potražnja za vakcinom protiv COVID-19 biti slična onoj protiv gripe“, rekao je izvršni direktor Pfizera Albert Bourla.

Za razliku od nekoliko proizođača drugih vakcina, uključujući kompaniju Johnson & Johnson, koji su objavili da će do kraja pandemije raditi na neprofitnoj bazi, Pfizer tvrdi da će od vakcina zaraditi.

Rivalski američki proizvođač Moderna procjenjuje da će u 2021. godini od svoje vakcine inkasirati 18,4 milijardi dolara.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada