Pentagon: Manji napadi nisu značajno utjecali na povlačenje iz Afganistana

Američke snage počele su 1. maja povlačenje iz Afganistana, zajedno sa saveznicima, i Biden je najavio kako očekuje dovršetak operacije do 11. septembra.

Povlačenje američkih snaga samo je povećalo strah među afganistanskim stanovništvom (Reuters)
Povlačenje američkih snaga samo je povećalo strah među afganistanskim stanovništvom (Reuters)

Pentagon je rekao da “mali provokativni napadi” u Afganistanu preko vikenda nisu imali značajan utjecaj na povlačenje američke vojske iz zemlje, prenosi Hina.

“Ono čemu smo svjedočili su mali provokativni napadi tokom vikenda koji nisu imali nikakav značajan utjecaj, sasvim sigurno ne na naše ljude ili naše tamošnje resurse i baze”, rekao je novinarima glasnogovornik Pentagona, John Kirby.

Američke snage počele su 1. maja povlačenje iz Afganistana, zajedno sa saveznicima, i Biden je najavio kako očekuje dovršetak operacije do 11. septembra, na 20. obljetnicu napada na SAD.

Strah od talibana

Od postizanja američkog sporazuma o povlačenju, talibani se nisu izravno sukobljavali sa stranim vojnicima, ali su pobunjenici nemilosrdno napadali vladine snage na selu i provodili teror u urbanim područjima.

Povlačenje američkih snaga samo je povećalo strah među afganistanskim stanovništvom.

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani inzistira da su vladine snage, koje su mjesecima vodile većinu kopnenih borbi protiv talibana, “potpuno sposobne” kontrolirati pobunjenike.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO