Ofanziva talibana nakon probijanja roka američkog povlačenja

Afganistanske snage su zračnim napadima i raspoređivanjem komandosa uzvratile na ofanzivu talibana u Helmandu.

Ministarstvo odbrane tvrdi da je u Helmandu ubijeno više od 100 talibana (Al Jazeera)
Ministarstvo odbrane tvrdi da je u Helmandu ubijeno više od 100 talibana (Al Jazeera)

Afganistanske snage sigurnosti uzvratile su na ofanzivu talibana u južnoj provinciji Helmand, tvrde zvaničnici i lokalno stanovništvo, nakon što je naoružana grupa pokrenula napade širom zemlje, u odgovoru na neispoštovani rok za povlačenje američkih snaga iz Afganistana, koji je dogovorio bivši predsjednik SAD-a Donald Trump.

Attaullah Afghan, čelnik provincijskog vijeća Helmanda, rekao je da su talibani započeli ofanzivu u ponedjeljak iz više pravaca, napadajući kontrolne tačke oko glavnog grada provincije Lashkar Gaha, preuzimajući neke od njih.

Afganistanske snage odgovorile su zračnim napadima i raspoređivanjim elitnih postrojbi komandosa u regiji.

Talibani su odbijeni natrag, ali borbe su nastavljene u utorak, dok su stotine porodica iz tog područja raseljene, tvrdi Afghan.

„U gradu se čuju eksplozije i pucnjevi iz lakšeg naoružanja. Kao da neko pravi kokice“, rekao je Reutersu u utorak Mulah Jan, stanovnik predgrađa Lashkar Gaha.

Dok su porodice koje su to u mogućnosti, napustile područje, drugi su ostali, strahujući od dolaska talibana.

Završeno dva do šest posto procesa povlačenja

Ministarstvo odbrane tvrdi da je u Helmandu ubijeno više od 100 talibana, ali nije iznijelo detalje o žrtvama na afganistanskoj strani. Talibani se nisu oglašavali.

U sklopu planiranog povlačenja, američke snage prije dva dana su predale afganistanskoj vladi bazu u Helmandu koju su koristile do sada.

SAD tvrdi da je do sada završeno od dva do šest posto procesa povlačenja.

Američka Centralna komanda tvrdi da je do sada iz Afganistana povukla opremu vrijednosti ekvivalentne 60 aviona C-17, te da je uništeno oko 1.300 komada opreme.

Prošle godine, bivši američki predsjednik Donald Trump dogovorio je povlačenje američke vojske iz Afganistana do 1. maja, a izjava novog predsjednika Joea Bidena da se taj rok ne može ispoštovati, već je prolongiran do 11. septembra, nije naišla na razumijevanje talibana.

Probijanje roka izazvalo je porast nasilja u Afganistanu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO