Istraživanje: Jednokratne zaštitne maske mogu imati negativan utjecaj na okoliš

Naučni tim Univerziteta u Swanseaju otkrio je da se teški metali i plastična vlakna oslobođaju kada se iskorištene maske potope u vodu.

Zagađivači su često bili povezani s bojama koje su se koristile u proizvodnji maski (EPA)
Zagađivači su često bili povezani s bojama koje su se koristile u proizvodnji maski (EPA)

Jednokratne zaštitne maske za lice mogu ispuštati hemijske zagađivače i nanoplastiku u okoliš, upozorili su istraživači, prenosi Anadolija.

Naučni tim Univerziteta u Swanseaju otkrio je da se teški metali i plastična vlakna oslobođaju kada se iskorištene maske potope u vodu. Upozoravaju da je potrebna bolja regulacija i sprovođenje opsežnih istraživanja o njihovom uticaju na okoliš i javno zdravstvo.

“Prije pandemije zalagali smo se za smanjenje upotrebe plastičnih slamki, smanjenje ambalaže, ali sada gledamo na stotine i hiljade ovih maski koje se odlažu”, izjavio je Sarper Sarp, doktor koji je radio na pomenutom istraživanju.

Kako je kazao, neophodno je razvrstati prioritete, prije svega pobijediti pandemiju korona virusa i zaštiti javno zdravstvo.

“Zatim, u međuvremenu, moramo poduzeti korake kako bi zaštitili okoliš”, poručio je Sarp, prenosi BBC.

Pronađeni tragovi olova, antimona i kadmija

Još u novembru prošle godine istraživače je prvobitno zanimao samo uticaj plastičnog otpada na okolinu. Ali, kako su testirali maske, otkrili su sve više hemikalija. Zagađivači su često bili povezani s bojama koje su se koristile u proizvodnji maski, uglavnom izrađenih u južnoj Aziji, a posebno u Kini.

Tim naučnika je pronašao tragove olova, antimona i kadmija – svih teških metala koji u malim dozama mogu biti toksični.

“Na ekološkom nivou s količinom proizvodnje ovih stvari – sve se akumulira”, upozorio je Geraint Sullivan iz ureda za transfer tehnologije na Univerzitetu u Swanseyu.

Istakao je da su pronađeni teški metali također bioakumulativni, što znači da se ne uklanjaju iz vodenih sistema i vremenom se nakupljaju. Svaka maska koja je potopljena ispuštala je hemikalije.

“To je zaista šokantno. Količina proizvedenog materijala imat će utjecaj na širu okolinu”, dodao je Sullivan.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO