Clinton: Povlačenje iz Afganistana moglo bi talibanima ići na ruku

Bivša američka državna sekretarka Hillary Clinton upozorila je na ‘ogromne posljedice’ odluke predsjednika Joea Bidena da povuče američke vojnike iz Afganistana.

Clinton je rekla da postoji rizik da oružana grupa svrgnuta 2001. godine invazijom pod vodstvom SAD-a, ponovo preuzmu kontrolu (EPA)

Bivša američka državna sekretarka Hillary Clinton upozorila je na “ogromne posljedice” odluke predsjednika Joea Bidena da povuče američke vojnike iz Afganistana, kazavši da bi talibanima to “moglo ići na ruku”.

Clinton je rekla za CNN da postoji rizik da talibani, oružana grupa svrgnuta 2001. godine invazijom pod vodstvom SAD-a, ponovo preuzmu kontrolu, prenosi Fena.

SAD planira povući vojnike do 11. septembra, godišnjice napada na Svjetski trgovinski centar 2001. godine.

U međuvremenu, talibani su intenzivirali napade nakon vijesti o povlačenju američke vojske.

“To je ono što nazivamo užasavajućim problemom. Postoje posljedice predviđene i nenamjerne zbog ostanka, ali i odlaska”, rekla je Clinton za CNN.

Clinton, koja je poput predsjednika Bidena demokrata, snažno je podržavala američku intervenciju u Afganistanu nakon napada 11. septembra 2001. godine.

Trenutno se u Afganistanu nalazi najmanje 2.500 američkih vojnika u okviru afganistanske NATO misije od 9.600 vojnika.

Američko povlačenje

Predsjednik Biden je rekao da je američko povlačenje bilo opravdano jer su američke snage osigurale da ta zemlja više ne može biti baza za strane borce u planiranju napada na Zapadu.

Upitana o predsjednikovoj odluci, Clinton je rekla da “naša vlada mora računati na dvije velike posljedice”, a vezane su za nastavak aktivnosti ekstremističkih grupa i prateći val izbjeglica iz Afganistana.

Rekla je da bi potencijalni krah afganistanske vlade i eventualni pokušaj državnog udara talibana mogli rezultirati novim građanskim ratom.

Clinton je rekla i da je važno zaštititi “hiljade Afganistanaca” koji su sarađivali sa SAD-om i NATO-om tokom sukoba, te da bi trebalo uspostaviti veliki program za izdavanje viza za njih.

Preostale američke trupe u Afganistanu počele su se formalno povlačiti 1. maja usred eskalacije nasilja.

Afganistanske snage sigurnosti u visokoj su pripravnosti zbog učestalih napada.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada