Biden podiže broj za ulazak izbjeglica na 62.500

Biden je rekao da njegov novi potez briše historijsko niski broj koji je postavila Trumpova administracija na 15.000 a koji ne odražava američke vrijednosti kao nacije.

"Danas mijenjam prag godišnjeg prihvata izbjeglica u SAD koji prelazi na 62.500", objavio je u saopćenju Biden (Reuters)
"Danas mijenjam prag godišnjeg prihvata izbjeglica u SAD koji prelazi na 62.500", objavio je u saopćenju Biden (Reuters)

Američki predsjednik Joe Biden konačno je odlučio podići s 15.000 na 62.500 broj izbjeglica koji mogu ući u SAD u godini koja je u toku, nakon kritika njegovih pristaša da i dalje održava broj na historijski niskom minimum, prenosi Hina.

“Danas mijenjam prag godišnjeg prihvata izbjeglica u SAD koji prelazi na 62.500”, objavio je u saopćenju Biden.

Ubrzo nakon što je u januaru preuzeo dužnost, on je obećao ojačati program prijema izbjeglica, ali je potom iznenadio saveznike odlučivši i dalje se držati niskog broja.

Briše se historijski nizak broj

Odluka da privremeno i dalje zadrži historijski niski plafon od 15.000 izbjeglica što je broj koji je utvrdio Donald Trump donijela je iznenađenje u demokratskom taboru.

U saopćenju, Biden je rekao da njegov novi potez “briše historijsko niski broj koji je postavila prethodna administracija na 15.000 a koji ne odražava američke vrijednosti kao nacije koja prihvaća i podupire izbjeglice”.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO