Aviokompanije traže potpunu normalizaciju letova između SAD-a i Velike Britanije

Sjedinjene Američke Države su u martu 2020. godine uvele zabranu ulaska u zemlju za skoro sve neameričke državljane koji su boravili u Velikoj Britaniji.

Iz aviokompanija pisali američkom predsjedniku Joeu Bidenu i britanskom premijeru Borisu Johnsonu (Reuters)

Koalicija američkih i evropskih putničkih agencija, vazduhoplovnih kompanija, sindikata, poslovnih i aerodromskih udruženja pozvala je danas na „što je prije moguće” potpuno ponovno otvaranje američkog i britanskog tržišta avioputovanja.

U pismu američkom predsjedniku Joeu Bidenu i britanskom premijeru Borisu Johnsonu, predstavnici ovih grupa su naveli da će planirani sastanak lidera početkom juna “biti idealna prilika za zajedničku najavu potpunog ponovnog otvaranja američko-britanskog tržišta za avionska putovanja za državljane SAD-a i Velike Britanije“, navodi Reuters a prenosi Tanjug.

Sjedinjene Američke Države su u martu 2020. godine uvele zabranu ulaska u zemlju za skoro sve neameričke državljane koji su boravili u Velikoj Britaniji.

Ogromni gubici za kompanije

Međunarodno udruženje za zračni transport (IATA) objavilo je krajem prošle godine bi aviokompanije zbog pandemije korona virusa u 2020. i 2021. godini mogle pretrpjeti gubitke od ukupno 157 milijardi dolara, prenijela je agencija Anadolija.

U istom izvještaju se procjenjuje da je potrošnja u vazdušnom saobraćaju prošle godine smanjena na 340 milijardi dolara, što je manje za 61,2 posto u odnosu na 2019. godinu.

Izvor: Agencije