Više od 20 godina zatvora zbog zagađenja zraka

Dva bivša vlasnika italijanske željezare Ilva osuđeni na 22 i 20 godina zatvora zbog ekološke katastrofe, trovanja i propusta u mjerama.

Najmanje 400 smrtnih slučajeva registriranih u blizini željezare Ilva i kardiorespiratornih bolesti i raka mogu se pripisati otrovnim plinovima iz visokih peći (EPA)

Dvojica bivših vlasnika italijanske željezare Ilva, najveće u Evropi, a koja je i najveći zagađivač, osuđeni su danas na više od 20 godina zatvora zbog emitovanja otrovnih plinova koji su izazvali smrt na stotine ljudi, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

Prema tužilaštvu, najmanje 400 smrtnih slučajeva registriranih u blizini željezare Ilva u Tarantu, na jugu Italije, i kardiorespiratornih bolesti i raka mogu se pripisati otrovnim plinovima iz visokih peći ovog pogona.

Sud u Tarantu je osudio prvostepeno Fabija Rivu i njegovog brata Nicolu na 22, odnosno 20 godina zatvora zbog ekološke katastrofe, trovanja hrane i namjernog propusta u mjerama zaštite u željezari.

Bivši predsjednik regije Nichola Vendola je osuđen na tri i po godine zatvora.

Porodica Riva priznala je da je uštedjela više od 1,3 milijarde eura između 2009. i 2013. godine odlaganjem radova na usklađivanju željezare sa ekološkim standardima.

Ilva je privatizirana 1995. godine i prodana porodici Riva koja je bila zadužena za ponovno pokretanje fabrike nakon krize tokom 80-ih godina prošlog vijeka, podsjećaju agencije.

Izvor: Agencije