Razgovor šefa egipatskih obavještajaca i čelnika Hamasa u Gazi

Khalil al-Haya je govorio nakon sastanka sa Abbasom Kamelom koji je posjetio Gazu nakon susreta sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Lidera Hamasa u Gazi Al-Sinwar i šef egipatskih obavještajaca Kamel danas su razgovarali u Gazi (Reuters)

Viši zvaničnik Hamasa kazao je kako Izrael mora obustaviti svoju „agresiju“ i na Pojas Gaze i na Jerusalem u vrijeme kada se šef obavještajaca Egipta susreo sa liderima palestinske grupacije u priobalnoj enklavi pod opsadom u pokušaju jačanja primirja između Hamasa i Izraela, prenosi Al Jazeera pozivajući se na agencije.

Khalil al-Haya je govorio nakon sastanka sa Abbasom Kamelom koji je posjetio Gazu nakon susreta sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom tokom putovanja kojem je za cilj jačanje neformalnog primirja kojem je posredovao Kairo.

Mir i stabilnost

Njegova posjeta Gazi, prva od strane egipatskog šefa obavještavanja od početka 2000-ih, imala je za cilj i razgovore o planovima obnove nakon posljednjeg izraelskog bombardiranja Pojasa, navode egipatski i palestinski zvaničnici.

Kamel, koji se nije obraćao javnosti, najviši je arapski zvaničnik koji je posjetio Gazu od 2018. godine. On je razgovarao sa Yahyom Sinwarom, najvišim liderom Hamasa u Gazi.

„Razgovarali smo o nekoliko tema, a najvažnija je potreba primoravanja okupatora da obustavi svoju agresiju na Gazu, Jerusalem, Sheik Jarrah i širom Palestine“, kazao je al-Haya novinarima, te dodao kako Izrael također mora u potpunosti ukinuti blokadu Gaze nametnutu nakon što je Hamas preuzeo vlast 2007. godine.

„Ako se to desi, onda se mogu vratiti mir i stabilnost“, istakao je on.

Egipat je odigrao ključnu ulogu u posredovanju prekidu vatre između Izraela i Hamasa, koji upravlja Pojasom, okončavši tako 11-dnevne borbe.

Hiljade uništenih domova

Eskalacija nasilja uslijedila je nakon sedmica tenzija u okupiranom Istočnom Jerusalemu uoči (sada odgođene) sudske odluke o prisilnoj deložaciji palestinskih porodica iz susjedstva Sheikh Jarrah. Izraelske snage razbile su silom demonstracije u tom dijelu grada, kao i u kompleksu džamije Al-Aksa.

Nakon izdavanja ultimatuma i traženja da izraelske snage odstupe sa lokacija u okupiranom Istočnom Jerusalemu, Hamas je ispalio salvu raketa na Izrael, da bi Izrael odgovorio zračnim udarima na Gazu.

Pojas Gaze je Izrael bombardirao iz zraka, sa kopna i sa mora 11 dana, ubivši 253 osobe među kojima 66 djece. Rakete Hamasa, ispaljene iz Gaze, ubile su najmanje 12 osoba u Izraelu.

Al-Haya je odbacio povezivanje obnove Gaze sa Hamasovim oslobađanjem dva izraelska civila i dva tijela izraelskih vojnika ubijenih u ranijoj vojnoj kampanji.

No, on je istakao kako se očekuje objava planova Kaira da izgradi gradu enklavi. Vlasti Gaze navode kako je 1.500 domova uništeno tokom borbi, 1.500 ih je oštećeno da se ne mogu popraviti, dok je 17.000 domova oštećeno djelimično.

Navode kako treba 150 miliona dolara za njihovu obnovu.

Izvor: Agencije