Plemenske vođe u Namibiji odbili 1,1 milijardu eura njemačkih reparacija

Vijeće je pozdravilo to što je njemačka vlada priznala genocid i preuzela odgovornost za zločine.

Ljudski ostaci prikazani tokom ceremonije u Berlinu u Njemačkoj, 29. avgusta 2018, koji podsjećaju na genocid u Nambiji od 1904. do 1908. protiv skupina Herero i Nama (EPA)

Vođe etničkih skupina Herero i Nama odbili su sporazum koji je predložila Njemačka i priznala da su zločini njemačkih kolonijalista prije više od stotinu godina u današnjoj Namibiji genocid.

Vijeće plemenskih vođa traži da se odgodi planirano potpisivanje sporazuma između dvije države, objavila je Hina pozivajući se na izvještaj novinske agencije dpa.

Vlada u Berlinu Namibiji je ponudila 1,1 milijardu eura u roku od 30 godina, a vijeće koje priznaje namibijska vlada to je u saopćenju prozvalo “neprihvatljivim“ i “uvredom za njihovo postojanje“.

‘Uvredljivi iznos’

“Uvredljivi iznos“ je odbačen, no vijeće je pozdravilo to što je njemačka vlada priznala genocid, preuzela odgovornost za zločine i najavila da će zatražiti oprost.

Plemenske vođe traže ponovne pregovore o reparacijama. Druga organizacija koja okuplja pripadnike skupine Herero već je njemački prijedlog prozvala prevarom i propagandom.

Njemačka i vlada Namibije postigle su dogovor prošle sedmice, nakon gotovo šest sedmica pregovora. Etničke skupine se žale da nisu sudjelovale u pregovorima i da se stoga ne mogu na vrijeme konsultirati sa svojim pripadnicima.

Njemačka vlada ponavlja kako ne postoji pravna obaveza reparacija, nego da se 1,1 milijarda eura odštete smatraju političkom i moralnom dužnošću.

Njemački vojnici su između 1904. i 1908. ubili oko 65 hiljada pripadnika etničke skupine Herero i deset hiljada Nama, a historičari i Ujedinjeni narodi to dugo nazivaju prvim genocidom 20. stoljeća, piše agencija Reuters.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO