Kina dopustila parovima da imaju troje djece

To je veliki pomak u populacijskoj politici nakon što su nedavni podaci pokazali dramatičan pad broja rođenih u toj zemlji s najviše stanovnika na svijetu.

Kina je 2016. godine ukinula svoju desetljećima staru 'politiku jednog djeteta' (EPA)

Kina je u ponedjeljak objavila da će parovima biti dopušteno imati do troje djece, što je veliki pomak u populacijskoj politici nakon što su nedavni podaci pokazali dramatičan pad broja rođenih u toj zemlji s najviše stanovnika na svijetu.

Promjena je odobrena tokom sastanka Glavnog odbora Komunističke partije, kojim je predsjedao predsjednik Xi Jinping, izvijestila je službena novinska agencija Xinhua, prenosi Hina.

Kina je 2016. godine ukinula svoju desetljećima staru “politiku jednog djeteta”, koja je inicijalno bila nametnuta da zaustavi populacijsku eksploziju, te je uvela ograničenje na dvoje djece.

Nastavlen pad broja novoređene djece

To, međutim, nije rezultiralo kontinuiranim porastom broja rođenih, jer su visoki troškovi odgoja djece u kineskim gradovima odvraćali mnoge parove od stvaranja porodica.

Kineski popis stanovništva, objavljen u aprilu, koji se provodi svakog desetljeća, pokazao je da je proteklog desetljeća broj stanovnika rastao najsporijom stopom od pedesetih godina prošlog stoljeća.

Unatoč vladinim naporima da potakne rađanje, godišnji broj novorođene djece u Kini nastavio je naglo padati, na rekordno niskih 12 miliona u 2020. godini, objavio je u aprilu Državni zavod za statistiku.

Prema tom popisu, podaci pokazuju stopu fertiliteta od 1,3 djece po ženi za 2020. godinu, jednako kao u društvima koja stare poput Japana i Italije.

Ta stopa plodnosti ispod je nivoa potrebnog za održavanje stabilnog stanovništva, upozorio je Državni zavod za statistiku.

Pad radno sposobnog stanovništva

Rezultati popisa stanovništva obavljenog 2020. godine također su pokazali da je stanovništvo Kine raslo najsporijom stopom od šezdesetih godina, dosegnuvši 1,41 milijardu.

Do pada u porastu stanovništva dolazi zajedno s naglim padom broja radno sposobnog stanovništva, što također produbljuje strah od nadolazeće demografske krize.

Kineska rodna ravnoteža također je poremećena desetljećima politike jednog djeteta i tradicionalnom socijalnom sklonošću prema dječacima, što je potaknulo spolno selektivne pobačaje i napuštanje djevojčica.

Izvor: Agencije