EK predlaže postepeno ukidanje ograničenja za putovanja u EU

Evropska komisija predlaže da potpuno vakcinisane osobe trebaju biti izuzete od obaveze testiranja i karantina od 14 dana nakon što su primili zadnju dozu vakcine.

Oni koji su preboljeli COVID-19 trebaju biti izuzeti od testiranja i karantina 180 dana od datuma kada im je bolest potvrđena (EPA)

Evropska komisija je u ponedjeljak predložila članicama Evropske unije da postepeno i koordinirano olakšaju mjere koje ograničavaju slobodu kretanja, posebno za osobe koje imaju digitalnu potvrdu o COVID-19.

“Predlažemo državama članicama da koordiniraju postupno ukidanje restrikcija za slobodu kretanja, uzimajući u obzir novi zajednički instrument – digitalnu potvrdu EU-a o COVID-19. Sada očekujemo od država članica da najbolje iskoriste ovaj instrument i preporuku da se svima omogući slobodno i sigurno kretanje”, izjavio je evropski komesar za pravosuđe Didier Reynders.

Komisija predlaže da potpuno vakcinisane osobe trebaju biti izuzete od obaveze testiranja i karantene 14 dana nakon što su primili zadnju dozu vakcine.

Politika odobravanja ulaska

Isto vrijedi i za osobe vakcinisane vakcinom koja se daje u jednoj dozi.

Države članice mogu same odlučiti da dopuštaju ulazak i osobama koje su vakcinisane samo jednom od dvije predviđene doze nakon određenog razdoblja, primjerice dvije ili tri sedmice nakon primanja prve doze.

Oni koji su preboljeli COVID-19 trebaju biti izuzeti od testiranja i karantina 180 dana od datuma kada im je bolest potvrđena.

Osobe s valjanim negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata ili antigenskim testom ne starijim od 48 sati također trebaju biti izuzete od obaveze odlaska u karantin.

Komisija, također, predlaže da se onima koji dolaze iz zelene zone ne uvode nikakva ograničenja kada putuju u neku drugu članicu.

Izbjegavati neobavezna putovanja

Za one koji dolaze iz narandžaste zone države članice mogu tražiti da obave testiranje, bilo PCR test ili antigenski.

Osobama koje dolaze iz crvenih zona države članice mogu nametnuti karantin osim ako nemaju negativan test prije polaska na put.

Osobama iz tamnocrvenih zona preporučuje se izbjegavaju neobavezna putovanja i ako putuju za njih mora vrijediti obaveza odlaska u karantin.

Komisija je predložila i ažuriranje označavanja u boji područja, sukladno epidemiološkoj situaciji.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO