Danci špijunirali njemačke lidere za SAD

Emmanuel Macron i Angela Merkel očekuju objašnjenja SAD-a i Danske.

Špijunirani su vodeći političari u Švedskoj, Norveškoj, Nizozemskoj i Njemačkoj (EPA - Ilustracija)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel pozvali su u ponedjeljak Sjedinjene Američke Države i Dansku da objasne optužbe za špijunažu nekih evropskih dužnosnika, među kojima i njemačke kancelarke.

“Ako je informacija točna, među saveznicima to nije prihvatljivo” i “još manje između saveznika i evropskih partnera”, reagirao je na kraju francusko-njemačkog vijeća ministara francuski predsjednik, čije je riječi odmah prisnažila njemačka kancelarka, navodi AFP a prenosi Hina.

“Držim do povjerenja koja ujedinjuje Evropljane i Amerikance i među nama nema mjesta sumnji”, dodao je. “Zato očekujemo potpuno jasnoću. Tražili smo od naših danskih i američkih partnera sve informacije o tim otkrićima i o prošlim događajima i čekamo te odgovore.”

“Potvrđujem izjave Emmanuela Macrona”, rekla je Angela Merkel. “Umirila me činjenica da je danska vlada, s ministricom odbrane također jasno dala na znanje šta o tome misli. To je dobar temelj ne samo za razjašnjenje činjenica, već i za uspostavu odnosa povjerenja”, dodala je.

Otkriće novinara

Danska tajna služba pomogla je američkoj Agenciji za nacionalnu sigurnost (NSA) da špijunira evropske lidere, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel i predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera, otkrila je evropska medijska istraga objavljena u nedjelju.

Da su Sjedinjene Američke Države špijunirale svoje saveznike prvi put je počelo izlaziti na vidjelo 2013. godine, ali su novinari tek sada dobili pristup izvještajima u kojima je detaljno data podrška NSA od danske obavještajne službe odbrane (FE).

Izvještaj je pokazao da je njemački saveznik i susjed sarađivao s američkim špijunskim operacijama usmjerenim na najviše zvaničnike, prenosi Tanjug, pozivajući se na Deutsche Welle (DW).

Merkel i Steinmeier nisu ništa znali

Tadašnji kandidat za kancelara Socijalističke partije Njemačke (SPD) Peer Steinbruck također je bio meta, otkriva se u novom izvještaju.

Izvori tajnih službi proslijeđivali su informacije timu koji uključuje danske, švedske i norveške emitere (DR, SVT i NRK), kao i francuski list Le Monde, njemački Suddeutsche Zeitung i njemačke javne emitere NDR i VDR.

Merkel i Steinmeier nisu imali “nikakvo znanje” o špijunskim operacijama koje su izvodili vodeći danski vladini zvaničnici, piše DW.

Glasnogovornik je rekao da je kancelarka obaviještena o otkrićima.

Danska vlada je saznala za umiješanost tajne službe njihove zemlje u skandal s NSA-om najkasnije do 2015. godine.

Počela je prikupljati informacije o saradnji FE-a s NSA-om između 2012. i 2014. godine u tajnom Dunhammerovom izvještaju nakon otkrivanja podataka bivšeg službenika NSA i uzbunjivača Edwarda Snowdena, izvijestio je NDR.

Podaci koje su prikupili jasno su pokazali da je FE pomogao NSA da špijunira vodeće političare u Švedskoj, Norveškoj, Nizozemskoj i Francuskoj, kao i u Njemačkoj.

Danska obavještajna služba također je pomogla američkoj agenciji da špijunira danska ministarstva vanjskih poslova i finansija, kao i danskog proizvođača oružja, navodi DW.

Neprihatvjivo sistematsko prisluškivanje

FE je, također, sarađivao sa NSA-om na špijunskim operacijama protiv same vlade SAD-a.

Otkrivši tačno dokle je išla saradnja između obavještajnih službi dvije zemlje, danska vlada primorala je cijelo rukovodstvo FE-a da odstupi 2020. godine.

Danski stručnjak za operacije tajnih službi Thomas Wegener Friis vjeruje da je FE bio suočen s izborom s kojim će globalnim partnerima bliže sarađivati i da su donijeli jasnu odluku da rade s Amerikancima i protiv njihovih evropskih partnera, navodi NDR.

NSA, FE i dansko Ministarstvo odbrane nisu komentirali istraživanja, međutim, u saopćenju Ministarstva odbrane kaže se da je “sistematsko prisluškivanje bliskih saveznika neprihatvjivo”.

Izvor: Agencije