Čelnik WHO-a pozdravlja ‘historijsku’ odluku o jačanju organizacije

Nakon višesedmičnih rasprava, države članice Svjetske zdravstvene organizacije usvojile su rezoluciju o jačanju organizacije, jer su ocijenile da nije adekvatno odgovorila na pandemiju.

Tokom sedmice zemlje su primile izvještaje nezavisnih stručnjaka o neuspjesima WHO-a i zemalja suočenih s COVID-om 19 i pozvale na velike reforme sistema upozorenja i prevencije (Keystone)
Tokom sedmice zemlje su primile izvještaje nezavisnih stručnjaka o neuspjesima WHO-a i zemalja suočenih s COVID-om 19 i pozvale na velike reforme sistema upozorenja i prevencije (Keystone)

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pozdravio je “historijsku” odluku zemalja članica o jačanju agencije nakon krize koja je pokazala njene nedostatke, ali je naglasila hitnost dogovora o reakciji na pandemije kako bi se izbjeglo ponavljanje istih pogrešaka.

Više od godine dana od početka pandemije korona virusa u kojoj je u svijetu umrlo više od 3,5 miliona ljudi, države članice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) su nakon višesedmičnih rasprava usvojile rezoluciju o jačanju organizacije, prenosi Hina.

Ali obrise reforme zemlje će tek odrediti, od kojih neke, zabrinute za svoj suverenitet, ne žele dati više ovlasti WHO-u.

Zemlje su također odlučile odgoditi do novembra rasprave o potrebi usvajanja ugovora ili konvencije o pandemijama, instrumenta na čiju potrebu sedmicama upozoravaju WHO i nekoliko zemalja, među kojima Francuska i Njemačka.

‘Patogeni imaju veću snagu od WHO-a’

Direktor WHO-a, Tedros Adhanom Ghebreyesus, koji je govorio na kraju plenarne sjednice drži da bi takav međunarodni obavezujući ugovor “najviše pridonio jačanju WHO-a i zdravstvene sigurnosti u svijetu”.

“Trenutno patogeni imaju veću snagu od WHO-a”, rezimirao je.

“Historijskom” je nazvao rezoluciju o jačanju WHO-a, usvojenu posljednjeg dana 74. svjetske skupštine o zdravlju, održane online iz Ženeve.

Glavna tema sastanka, reforma agencije i njena sposobnost da koordinira odgovor na globalne zdravstvene krize i spriječi buduće epidemije dominirala je raspravama, pošto WHO i međunarodna zajednica nisu bile sposobne spriječiti pandemiju COVID-a 19.

Trajno finansiranje

Tokom sedmice zemlje su primile izvještaje nezavisnih stručnjaka o neuspjesima WHO-a i zemalja suočenih s COVID-om 19 i pozvale na velike reforme sistema upozorenja i prevencije.

Prema jednom izvještaju, pandemija se mogla izbjeći ali WHO je prekasno, tek krajem januara 2020, proglasio najviši stepen međunarodne zdravstvene hitnosti.

“Izvještaj jednoglasno potvrđuju potrebu jačeg WHO-a u središtu svjetske zdravstvene arhitekture”, izjavio je Tedros.

Ali “WHO se ne može ojačati bez trajnog finansiranja”, rekao je Tedros. Za sada se 15 posto budžeta osigurava iz obaveznih kotizacija država, a ostalo su dobrovoljni doprinosi javnih i privatnih donatora koji odlučuju kako ih WHO može koristiti.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO