Australija i Novi Zeland jedinstveni u pogledu ljudskih prava u Kini

Dvije zemlje su iztrazile zabrinutost zbog događaja u Hong Kongu i situacije s ljudskim pravima muslimana u kineskoj pokrajini Xinjiang.

Peking treba poštovati ljudska prava ujgurskog naroda i drugih muslimanskih manjina (EPA)

Australija i Novi Zeland izrazili su u ponedjeljak zabrinutost zbog događaja u Hong Kongu i situacije s ljudskim pravima u kineskoj pokrajini Xinjiang, a dvije države nastoje zauzeti jedinstven stav o svom najvećem trgovinskom partneru.

Na prvom fizičkom sastanku čelnika dviju država u više od 15 mjeseci, Australija i Novi Zeland pokazali su jedinstven stav prema Kini, prenosi Hina.

Putovanje između Australije i Novog Zelanda bez karantina uspostavljeno je u aprilu, nakon što su obje države suzbile širenje COVID-19, što je omogućilo da australski premijer Scott Morrison posjeti Novi Zeland.

Čvrst stav o važnim pitanjima

Razgovori dvoje premijera bili su, između ostalog, usmjereni na Kinu.

Australija je trenutno u zavadi s Pekingom, dok Novi Zeland pristupa prilagodljivije, zbog čega su politički komentatori i mediji sugerirali da Wellington ne zauzima snažan stav o pitanjima ljudskih prava u Kini.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern to je odbacila, rekavši da su Novi Zeland i Australija imali slične stavove o pitanjima poput trgovine i ljudskih prava.

“Vidjet ćete da su Australija i Novi Zeland u cjelini dosljedno pozicionirani na istim mjestima u vezi s tim pitanjima, pa odbijam svaku sugestiju da ne zauzimamo čvrst stav o tim izuzetno važnim pitanjima”, kazala je Ardern na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Morrison je podržao Ardern, rekavši da su Australija i Novi Zeland trgovačke države, ali da nijedna nikada neće trgovati svojim suverenitetom.

“Mislim da smo, kao sjajni partneri, prijatelji, saveznici i porodica, daleko od onih koji će nas pokušati podijeliti i da neće uspjeti”, rekao je.

U zajedničkoj izjavi oboje premijera izrazilo je zabrinutost zbog događaja u Hong Kongu i situaciji u vezi s ljudskim pravima u kineskoj pokrajini Xinjiang.

Pozvali su Peking da poštuje ljudska prava ujgurskog naroda i drugih muslimanskih manjina te da odobri Ujedinjenim narodima i ostalim nezavisnim promatračima nesmetan pristup regiji.

Hapšenja muslimanskih Ujgura u Xinjiangu

Peking niječe optužbe o masovnim hapšenjima muslimanskih Ujgura u Xinjiangu i za obračunavanje s demokratskim aktivistima u Hong Kongu.

Kina je posljednjih mjeseci pokušala ograničiti uvoz australskih proizvoda, poput ječma, vina i govedine, a Svjetska trgovinska organizacija (WTO) prošle je sedmice izjavila da će uspostaviti komisiju za rješavanje sporova kako bi riješila spor oko ječma.

Uoči Morrisonove posjete, Novi Zeland je objavio da će podržati Canberru.

Ekonomske veze Novog Zelanda s Kinom jačaju, a dvije su države ove godine proširile svoj sporazum o slobodnoj trgovini.

Izvor: Agencije