Turski šef diplomatije u dvodnevnoj posjeti Grčkoj

Osuđeni smo da živimo na istom geografskom području; stoga bismo naš odnos trebali definirati saradnjom, a ne sukobom, kaže Mevlut Cavusoglu.

Pristupanje Turske Evropskoj uniji najvažnije je geopolitičko ulaganje koje EU može učiniti za Evropu i šire (EPA)

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu stigao je u nedjelju u dvodnevnu posjetu Grčkoj, u sklopu napora za održavanje dijaloga između dvije zemlje koje se spore oko niza pitanja.

Cavusoglu je za grčki list To Vima rekao kako je uvijek optimističan u pogledu dobrosusjedskih odnosa između Turske i Grčke, prenosi Anadolija.

“Osuđeni smo da živimo na istom geografskom području. Stoga bismo naš odnos trebali definirati saradnjom, a ne sukobom. U našim rukama je da odredimo svoju sudbinu i put naprijed.”

Navodeći da će njegovi kontakti u Grčkoj poslužiti i kao osnova za pripremu sastanka koji će biti održan na Samitu NATO-a između predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana i grčkog premijera Kiryakosa Mitsotakisa, Cavusoglu je ukazao na važnost održivog konstruktivnog dijaloga u bilateralnim odnosima.

‘Samo Turska i Grčka mogu riješiti probleme’

Podvukao je kako su spremni razviti pozitivnu atmosferu usmjerenu na povjerenje u odnosima Turske i Evropske unije.

Cavusoglu je kazao kako u EU vide tu političku volju, osim nekih država članica koje žele zloupotrijebiti solidarnost o članstvu u EU.

“Pristupanje Turske Uniji najvažnije je geopolitičko ulaganje koje EU može učiniti za Evropu i šire”, poručio je Cavusoglu.

Osvrćući se na stavove Grčke u kontekstu EU-a, poručio je kako Grčka treba izbjegavati koristiti EU kao polugu protiv Turske.

“Grčka bi trebala izbjegavati koristiti EU kao polugu protiv Turske i prihvatiti trenutni pozitivni zamah. Samo Turska i Grčka mogu riješiti probleme na čekanju, a ne EU.”

Brojni sporovi ostaju neriješeni

Cavusoglu se sastao s grčkim građanima muslimanske vjere – od kojih su neki turskih korijena – koji žive na sjeveroistoku zemlje, manjina koja obuhvata oko 120.000 ljudi.

U ponedjeljak bi se u službenom dijelu posjete trebao sastati s premijerom Mitsotakisom, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Susreti se smatraju dijelom aktuelnih napora za ublažavanje napetosti između dvije zemlje.

U aprilu je sastanak turskog i grčkog ministra vanjskih poslova kulminirao konferencijom za novinare narušenom razmjenom optužbi.

U međuvremenu gorući sporovi ostaju neriješeni, od migracijske politike do rezervi prirodnog plina u Sredozemlju.

Izvor: Agencije