Kruzeri će od 7. juna opet moći u španske luke

Kruzeri će ipak morati ispuniti striktne zdravstvene preduvjete, a detalji s tim u vezi biti će objavljeni uskoro.

Turizam koji uključuje kružna putovanja i dolazak kruzera vrlo je značajan za Španiju (EPA)

Međunarodni kruzeri moći će od 7. juna, poslije skoro godinu dana, ponovno pristajati u španske luke, objavilo je špansko Ministarstvo saobraćaja.

Zabrana pristajanja kruzerima, koja je stupila na snagu 23. juna prošle godine, bit će ukinuta zahvaljujući dobrom razvoju događaja s pandemijom korona virusa u Evropi, navelo je Ministarstvo saobraćaja.

Kruzeri će ipak morati ispuniti striktne zdravstvene preduvjete, navodi se u saopćenju, a detalji s tim u vezi biti će objavljeni uskoro, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Razlog da se ponovno dopusti pristajanje kruzera je, prije svega, u tome što putnike na kruzerima većinom čine upravo građani evropskih zemalja, u kojima je ostvaren znatan napredak u pogledu vakcinisanja i gdje brojke novih zaraza korona virusom sedmicama već padaju.

Veliki značaj za španski turizam

Turizam, koji uključuje kružna putovanja i dolazak kruzera, vrlo je značajan za Španiju, posebno za neke popularne regije kakvi su Balearski ili Kanarski otoci te metropole poput Barcelone ili Valencije.

Prije izbijanja pandemije COVID-19 rekordan broj od skoro 10,7 miliona ljudi slio se 2019. godine u španske gradove sa kruzera.

Za samo pet godina ta se brojka povećala za skoro tri miliona turista, ili skoro 40 posto.

Prema podacima turističke industrije, kruzeri su Španiji 2019. godine donijeli 12,8 milijardi eura prihoda i oko 50.000 zaposlenih.

Vijest o otvaranju za kruzere donijela je olakšanje za više od 50.000 porodica koje se oslanjaju na turističku industriju povezanu s kruzerima, kazao je za regionalni list Diario de Mallorca čelnik Međunarodnog udruženja kruzerskih linija (CLIA) Alfredo Serrano.

Izvor: Agencije