Katarski ministar vanjskih poslova pozdravlja ‘pozitivan’ stav u pregovorima sa UAE

Šef diplomatije Katra optimističan je u pogledu prevladavanja razlika s UAE-om nakon zaljevskog raskola.

Katarski šef diplomatije šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani također je rekao da je napravljen progres u razgovorima sa Saudijskom Arabijom, koju je katarski emir nedavno posjetio, i sa Egiptom, kojeg je šeik Mohammed posjetio prošle sedmice (Reuters)

Katar je održao nekoliko rundi razgovara s Ujedinjenim Arapskim Emiratima u cilju popravljanja veza nakon sporazuma o okončanju spora oko Zaljeva i postoji “pozitivna vizija” kada je riječ o prevladavanju razlika, rekao je katarski ministar vanjskih poslova.

Saudijska Arabija je u januaru objavila dogovor o okončanju spora u kojem su kraljevina, UAE i Bahrein, zajedno s Egiptom, prekinule ekonomske i diplomatske veze s članom Vijeća za saradnju u Zaljevu (GCC) Katarom u junu 2017. te nametnule kopnenu, morsku i zračnu blokadu, optužujući ga za podršku “terorizmu”.

Katar je u više navrata negirao te tvrdnje.

Diplomate i regionalni izvori rekli su da su Rijad i Kairo puno bliže normaliziranju odnosa sa Dohom, nego što su UAE i Bahrein.

Različit tempo razgovora

Katarski ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdulrahman Al Thani rekao je britanskoj televiziji Al Araby, u intevjuu koji je emitiran u petak, da je prirodno da razgovori imaju različit tempo.

On je rekao da je postignut pozitivan napredak u razgovorima sa Saudijskom Arabijom, koju je katarski emir nedavno posjetio, i s Egiptom, gdje je šeik Mohammed održao razgovore prošle sedmice. Rekao je da Katar s obje zemlje razgovara o ekonomskoj saradnji.

“Sa UAE-om, odbori su održali nekoliko sastanaka… I mi smo sa radnim timovima osjetili pozitivnu viziju za prevladavanje razlika”, rekao je ministar. Dodao je da je posljednja runda razgovora održana prije nekoliko sedmica te da je u kontaktu sa dužnosnicima Emirata.

“Prelazak iz ovog teškog razdoblja mogao bi potrajati neko vrijeme”, rekao je.

UAE i Egipat se protive katarskoj podršci grupama poput Muslimanskog bratstva, koje su sve četiri države zabranile.

Upitan da li je bratstvo bilo jedno od tema razgovora s Egiptom, šeik Mohammed je rekao “da se o tome nije razgovaralo, koliko on zna.”

“Nemamo mnogo neriješenih problema s Egiptom i postoji pozitivan napredak”, rekao je bez pojašnjavanja, napominjući koordinaciju između dvije zemlje u cilju osiguranja prekida vatre uz posredovanje Egipta u Pojasu Gaze.

‘Ne planiramo normalizaciju odnosa sa Sirijom’

Šeik Mohammed je u odvojenoj izjavi rekao emiteru da njegova zemlja ne planira skoru normalizaciju odnosa sa Sirijom.

“Za sada ne vidimo ništa na horizontu, nikakvo političko rješenje koje je prihvatljivo za sirijski narod… Pristup i ponašanje [vlade] nisu se promijenili.”

“Nemamo motiva da obnovimo ponovo uspostavimo veze sa sirijskim režimom. Sirijski režim radi zločine and svojim narodom.”

Zemlje Zaljeva degradirale su ili zatvorile misije u Damasku 2012. godine, zbog napada vlade na proteste na početku sukoba.

UAE su ponovo otvorili misiju u Damasku krajem 2018. godine u pokušaju da se suprotstave utjecaju nearapskih aktera, poput Irana, koji zajedno s Rusijom podržava sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i Turske koja podržava pobunjenike.

UAE imaju diplomatskog predstavnika u Siriji. Oman, jedna od rijetkih arapskih zemalja koja je održavala diplomatske veze s Damaskom, poslao je ambasadora 2020.

Diplomatska misija u Libiji

Katarski ministar vanjskih poslova, koji je posjetio Libiju prošle sedmice, rekao je da Doha uskoro planira ponovo otvoriti diplomatsku misiju u Tripoliju.

Ambasada je zatvorena 2014. godine, kada su mnoge države zatvorile ambasade u libijskom glavnom gradu, kada su se za vlast borile različite frakcije.

Otkako su prošle godine završene borbe u Libiji, frakcije su prihvatile novu vladu jedinstva koja ima mandat da ujedini institucije i pripremi se za izbore u decembru.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada