Izrael: Radikalna desnica ulazi u koaliciju protiv Netanyahua

Potez Naftalija Bennetta mogao bi okončati Netanyahuovu 12-godišnju vladavinu u zemlji koja je u dvije godine četiri puta održavala izbore.

Bennett je kazao da je donio odluku kako bi spriječio održavanje petih uzastopnih izbora u nešto više od dvije godine (Reuters)
Bennett je kazao da je donio odluku kako bi spriječio održavanje petih uzastopnih izbora u nešto više od dvije godine (Reuters)

Čelnik radikalne izraelske stranke Yamine, Naftali Bennett rekao je da se planira priključiti taboru opozicionog čelnika Yaira Lapida koji pokušava sastaviti koaliciju kako bi s vlasti srušio premijera Benjamina Netanyahua.

“Učinit ću sve kako bismo, zajedno s mojim prijateljem Yairom Lapidom, sastavili vladu nacionalnog jedinstva”, rekao je Bennet koji sedmicama nije otkrivao hoće li se priključiti opozicionom čelniku koji pokušava sastaviti “vladu nacionalnog jedinstva” i tako prekinuti vladavinu Benjamina Netanyahua, najdužu u historijiizraelske države.

Komentirajući Bennettovu izjavu, Netanyahu ga je optužio za “prevaru stoljeća”, podsjetivši na njegova ranija javna obećanja da se neće udruživati s Lapidom, piše AFP, prenosi Hina.

Za tu je koaliciju rekao da je opasna za sigurnost i budućnost Izraela. “Što će učiniti za odbranu Izraela? Što će učiniti s Iranom i Gazom? Što će reći vladi u Washingtonu?”, upitao je Netanyahu.

Židovska država je u nepune dvije godine četiri puta održala parlamentarne izbore na kojima Netanyahu nije uspio osvojiti većinu i nakon kojih se nije mogla formirati stabilna vlada.

Lapidu potreban glas 61 zastupnika

Nakon posljednjih izbora održanih u marta, izraelski predsjednik Reuven Rivlin ovlastio je Netanyahua, kojeg je stranka Likud (desnica) osvojila najveći broj glasova, da sastavi vladu.

Ali premijer na odlasku nije uspio osigurati potreban broj od 61 od 120 zastupnika u Knesetu kako bi formirao “desnu vladu” koju je priželjkivao, što bi moglo dovesti do novih izbora ako Lapid do srijede u ponoć, kada ističe zakonski rok, ne formira vladu nacionalnog jedinstva u koju bi ušli ljevica, centar i desnica.

“Ili ćemo imati pete po redu izbore, ili vladu nacionalnog jedinstva”, rekao je u nedjelju Bennett, dodajući da zasad “nije moguće” sastaviti desnu vladu “pod Netanyahuovim vodstvom”.

Da bi se sastavila “vlada nacionalnog jedinstva” koju zovu i “vladom promjena”, Lapid treba dobiti potporu 61 zastupnika, a za to mu, osim Bennettove, treba i potpora barem jedne od dviju stranka izraelskih Arapa.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO