WHO: Milioni djece zbog pandemije ne dobijaju ostale vakcine

Zbog pandemije korona virusa, u pedeset zemalja svijeta se ne provode vakcinisanja protiv ospica, dječje paralize ili žute groznice.

Ospice su bile prijetnja i prije pandemije korona virusa, ali sada zbog toga milioni djece nisu vakcinisani protiv te vrlo zarazne bolesti (EPA)
Ospice su bile prijetnja i prije pandemije korona virusa, ali sada zbog toga milioni djece nisu vakcinisani protiv te vrlo zarazne bolesti (EPA)

Otprilike 228 milliona ljudi u svijetu, većinom djece, u opasnosti su od zaraze ostalim bolestima jer su programi vakcinisanja zaustavljeni zbog pandemije COVID-a 19.

U pedeset zemalja svijeta se, naprimjer, ne provode vakcinisanja protiv ospica, dječje paralize ili žute groznice, objavili su WHO i UNICEF.

Ospice su bile prijetnja i prije pandemije korona virusa, ali sada zbog toga milioni djece nisu vakcinisani protiv te vrlo zarazne bolesti.

“Pandemija je pogoršala otprije lošu situaciju”, kazala je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore. Posebno su pogođeni Kongo, Pakistan i Jemen.

Spriječiti 50 miliona smrti

Jedan od problema je i prekid u lancu opskrbe. UNICEF je prošle godine mogao distribuirati samo 2,01 milijardu vakcina, u usporedbi s 2,29 milijardi u 2019. godini.

WHO i UNICEF su stoga pokrenuli novu inicijativu čiji je cilj da 90 posto svih maloljetnika u svijetu dobije vakcinu protiv ospica, zaušnjaka, rubeole, hepatitisa, tuberkuloze i dječje paralize.

To bi trebalo spriječiti 50 miliona smrti do 2030. godine.

Ove dvije UN-ove agencije pozivaju bogatije zemlje i farmaceutske kompanije da više ulože u istraživanje vakcina i finansiraju kampanje vakcinisanja stanovnika do kojih je teško doprijeti.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO