Poplave iz glečerskih jezera usmrtile 12.000 osoba

Zbog globalnog zagrijavanja, glečeri se tope i formiraju jezera na velikim nadmorskim visinama.

Kada se ove glečerske akumulacije prepune, nastaje rizik od prelijevanja vode i poplava s katastrofalnim posljedicama (EPA)

Glečerska jezera predstavljaju direktnu prijetnju za milione ljudi širom svijeta, a do sada su poplave iz lednika odnijele oko 12.000 ljudskih života, upozoravaju naučnici.

Zbog globalnog zagrijavanja, glečeri se tope i formiraju jezera na velikim nadmorskim visinama, ali od 1990. godine količina akumulirane vode i broj takvih jezera povećani su za 50 posto.

Kada se ove glečerske akumulacije prepune, nastaje rizik od prelijevanja vode i poplava s katastrofalnim posljedicama, navodi se u izvještaju londonskog Guardiana, prenosi Tanjug.

Kiše i potresi također utječu

Nisu sva glečerska jezera jednako opasna, ukazuje Stephan Harrison, profesor sa univerziteta Exeter.

“Opasna su jezera na Himalajima i u Andima, jer se voda iz udolina lociranih visoko u planinama nakon prelivanja opasnom brzinom spušta ka nižim predjelima, noseći stjenje i kamenje i rušeći sve pred sobom“, upozorava on.

Globalno antropogeno zagrijevanje atmosfere nije jedini faktor koji doprinosi poplavama, već na ovaj fenomen mogu utjecati i obilne kiše, zemljotresi, lavine snijega ili odroni stjenja, kao i položaj glečerskog jezera.

Izvor: Agencije