Izrael pokreće istragu o smrtonosnom stampedu

Na vjerskom festivalu održanom tokom vikenda nastradalo je 45 ultraortodoksnih Jevreja.

Do nesreće je došlo kada su grupe ultraortodoksnih Jevreja u velikom broju prošle kroz grobnicu mudraca iz drugog vijeka (AP)

Izraelska vladina nadzorna agencija saopštila je danas da će pokrenuti istragu o smrtonosnom stampedu na vjerskom festivalu održanom tokom vikenda u kojem je nastradalo 45 ultraortodoksnih Jevreja.

“Ovo je događaj koji je mogao biti spriječen”, rekao je državni kontrolor Matanyahu Englman na konferenciji za novinare u Jerusalemu, prenosi Tanjug pozivajući se na AP.

“Namjeravam da otvorim specijalnu istragu koja će sagledati okolnosti koje su dovele do ove katastrofe”, istakao je on.

U stampedu prilikom vjerskog obreda kojem je prisustvovalo, prema procjenama lokalnih medija, oko 100.000 ljudi, nastradalo je 45 osoba, a povrijeđeno oko 150.

‘Velika tragedija’

Ovu nesreću je premijer Izraela Benjamin Netanyahu nazvao “velikom tragedijom”.

Do nesreće je došlo kada su grupe ultraortodoksnih Jevreja u velikom broju prošle kroz grobnicu mudraca iz drugog vijeka, tokom komemoracije koja uključuje bdijenje, mistične pjesme i ples.

Očevici kažu da su se ljudi ugušili ili su bili izgaženi u tijesnim prolazima kada su krenuli da izlaze, dok su padali jedni preko drugih i kotrljali se niz klizave stepenice.

Izvor: Agencije